VoltHaplan wil Hasseltse stationsbuurt leefbaarder en veiliger maken

Standaard

Als het slecht gaat met de veiligheid in de Hasseltse stationsbuurt barsten de periodieke pers en sociale media uit hun voegen met negatieve reacties. Het Hasselts stadsbestuur vat samen met het Parket, NMBS, De Lijn, OCMW en politie eindelijk de koe met de hoorns en komt voor de dag komen met een positief globaal actieplan van aanpak tegen de verloedering en het onveiligheidsgevoel in de stationsbuurt. Ten opzichte van de andere plannen van opkuis mogen we dit plan toejuichen. Nu hanteren ze niet alleen preventie en repressie, maar ook de zorg van de overlastveroorzakers – drugsdealers, verslaafden, daklozen, hangjongeren, vechtpartijen en openbaar dronkenschap – krijgt extra aandacht. Vierenveertig punten staan er in het actieplan om de stationsbuurt terug leefbaarder en veiliger te maken.

Zo is er een sluitingsuur tussen 23 en 6u van voorlopig zes maanden voor de zeven horecazaken. Openbare rustverstoorders zoals openbaar dronkenschap, dealers en zwervers krijgen een straatverbod. En er komt ook een verbod op openbaar alcoholverbod. Bovendien kunnen hangjongeren na schooltijd terecht in een nog te zoeken pand in de Massystraat voor een ontmoetingsplaats met toezicht, evenals er gezorgd wordt voor opvang en zelfs overnachting (gratis?) van daklozen en drugsverslaafden om hen via het voortgezet Housing Firstproject eerst een dak boven het hoofd te geven, voordat ze in de hulpverlening treden. Tegen de aanhoudende plaag van fietsendiefstallen – die vooral pendelaars treffen – worden er lokfietsen met gps geplaatst om ze terug op te sporen bij diefstal en om zo de daders te kunnen vatten. Eigenaars van leegstaande panden worden aanbevolen om hun winkels meer ter beschikking te stellen van pop-upshops, hetgeen al gebeurt in augustus en september 2016.

Burgemeester Claes stelt wel dat de hele problematiek is veroorzaakt door de weigering van de federaal mobiliteitsminister Galant om het verouderde stationsgebouw te vervangen door nochtans beloofde nieuwbouw. Ze wil zelfs haar in gebreke stellen. Maar die ingebrekestelling moet zij nu niet meer richten naar Galant (MR), want die heeft ondertussen al ontslag genomen uit de federale regering. Maar dat Hilde Claes zolang treuzelt om die woorden om te zetten in daden, is ons een vraag. Misschien kan een opvolger zorgen voor andere ideeën?

Al bij al genomen kunnen we dit VoltHa-plan wel degelijk noemen, als het tot in de puntjes concreet wordt uitgevoerd en als er hier of daar geen budgettaire addertjes onder het gras zitten. Ook de kordate controles moeten onverwijld doorgezet worden. En daarmee bedoelen we niet alleen de regelmatige politiecontroles, maar ook controles op de uitvoering van het VoltHa-plan met mogelijke bijsturingen op gepaste tijd. Dat kan alleen het verloederd beeld van de stationsomgeving maar oppoetsen en dat was nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.