Petitie tegen betalend parkeren rond straten Hasselts gerechtsgebouw

Standaard

Om de druk op te voeren tegen de stemming op de Hasseltse gemeenteraad van 22 maart 2016 tegen de invoering van betalend parkeren rond het ziekenhuis, Dusartplein en gerechtshof hebben buurtbewoners van de straten rond het gerechtsgebouw (Goetsbloetstraat, Grote Breemstraat, Kleine Breemstraat, Ambachtsschoolstraat en Kuringersteenweg) beslist om een petitie op te starten. Tegen het principe van mobiliteitsschepen Habib El Ouakili om de parkeerdruk voor de buurtbewoners beter te maken door bijna overal binnen de Singel betalend parkeren in te voeren, gaan de buurtbewoners van de straten rond het gerechtsgebouw in het verweer. Zij willen naast het gratis zoneparkeren voor de bewoners ook gratis bezoekerskaarten of -uren tussen 9 en 17u en niet op zaterdagvoormiddag met inspraak. Of ze opteren voor regelmatige controles in samenspraak met het TIHH en Doppahuis. Tenslotte willen ze ook aan het stadsbestuur geen vrijbrief geven om naar eigen goeddunken te hoge parkeertarieven te bepalen. Ze ijveren voor maatwerk zonder winstbejag, inspraak in een flexibel parkeerbeleid, dat het stadsbestuur rekening houdt met het sociale leven en een open communicatie.

Reactie schepen

“Ik begrijp de beslommeringen van de buurtbewoners, maar wil de parkeerdruk in die straten – onder andere in de Ambachtsschoolstraat waar ik gewoond heb – laten dalen door meer parking te geven aan de buurtbewoners. Auto’s die er van ’s morgens tot ’s avonds staan van niet-buurtbewoners vormen een doorn in het oog van diegenen die daar ook een parkeerplaats willen vinden die er dikwijls niet is. De communicatie kan beter. Daar hebben ze gelijk in”, aldus Habib El Ouakili. Het stadsbestuur heeft reeds gezorgd voor een twaalf parkeerplaatsen meer in die buurt. Trouwens het hele betalend parkeerbeleid moet automobilisten meer aanzetten om een gedragsverandering op vlak van mobiliteit te starten. Minder met de auto naar de stad komen, maar meer gebruikmaken van fiets en openbaar vervoer. Uit de comfortzone treden noemt men dat.

Advertenties

2 gedachtes over “Petitie tegen betalend parkeren rond straten Hasselts gerechtsgebouw

  • Buren

   Onze schepen woont niet meer in de buurt zeker? Of krijgt nooit bezoek voor 20.00 en op zaterdag? Of heeft veel geld en betaalt graag als hij bij zijn familie in de straat op bezoek komt?
   Een paar jaar geleden werd serieus promotie gevoerd om jonge gezinnen naar Hasselt te lokken, nu wordt het sociale contact van diezelfde jonge gezinnen belast. Of: hoe sociaal contact van bewoners de stadskas moet spekken… Verdoken belasting lijkt me dat…
   Dat bezoekers van de stad moeten betalen, tot daar aan toe. Maar familie/vrienden van bewoners: erg ‘sociaal’ lijkt me dat niet.
   Maatwerk is precies moeilijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.