Nieuwbakken voorzitter Lut Creemers moet N-VA Hasselt naar volgende gemeenteraadsverkiezingen loodsen

Standaard

N-VA Hasselt heeft een nieuwe voorzitter verkozen voor een periode van drie jaar: gemeenteraadslid Lut Creemers uit de Heilig-Hartwijk. Zij moet de Hasseltse afdeling voorbereiden op de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Ex-voorzitter Marc Roppe stelde zich geen kandidaat meer voor het voorzitterschap wegens te drukke professionele bezigheden. Ondervoorzitter wordt Kenny Bloemen. Met federaal defensieminister Steven Vandeput en Vlaams parlementslid Lies Jans in hun rangen heeft N-VA Hasselt een sterke ploeg om verder te bouwen op de toekomst. Ook bestuursleden Koen Snijkers, Jan Wauters, Jeroen Fissette, Karel-Jan Senave, Serge Delvaux, Bert Lambrechts en Marc Roppe zitten op diverse kabinetten en persoonlijke medewerkers van N-VA-politici. Nieuwbakken voorzitter is erg tevreden met haar voorzitterschap: “Er is nood aan verandering in Hasselt en daarvoor wil ik ook werken samen met een sterke ploeg”, aldus Lut Creemers.

Reactie

Het loopt wel niet zo gesmeerd met de meerderheidspartijen in de federale en Vlaamse regeringen. Federaal moet er een gat van 2,1 miljard euro dichtgereden worden voor het begrotingsevenwicht door tegenvallende belastinginkomsten en cadeautjes aan multinationals. Hogere facturen voor KMO’s en gezinnen zijn een gevolg met zelfs meer armoede, ondanks de sociale correcties en stijgende werkgelegenheid door een economische groei, die wel 0,1% lager zit dan de prognose. Europa heeft zelfs België gewaarschuwd voor de ontsporing van de begroting door een gebrek aan meer structurele maatregelen. Het ziet er niet zo fraai uit dan de cijfers van 2015.

Voor Limburg is die verandering ook ver te zoeken, zolang het Noord-Zuiddossier kwestie betere mobiliteit en ontsluiting voor betere economische resultaten in onze provincie uitblijven. Spartacus zit precies in de kast en de ontwikkeling van de oude Fordterreinen schieten ook niet op, evenals de bouw van een nieuwe gevangenis in Leopoldsburg (federale materie). De uitvoering van het SALK-plan loopt grote vertraging op.

Federaal heeft Limburg een N-VA-poot in de regering met defensieminister Steven Vandeput en worden we ook goed voorzien van subsidies, maar op Vlaams gebied heeft Limburg geen ministers van de N-VA, wel Vlaams Parlementsvoorzitter Peumans en voorzitter van het mobiliteitscomié Lies Jans. En denk dat N-VA drie jaar geleden uit de provincieraad is geweerd, dat doet hen nog steeds geen goed. Lies Jans kan bijvoorbeeld veel meer druk zetten op die mobiliteitsdossiers of ook met de contacten met de NMBS, maar helaas zien we daar niet veel bij partijgenoot minister Weyts. Alle dossiers worden maar op de lange baan geschoven door onder andere zogezegde vertragingen wegens gerechtelijke procedures. Een voorstel van liberaal Patrick Dewael om de mobiliteitsknoop te ontwarren via een nooddecreet verdwijnt onder tafel.

Als we dan die zin in verandering doortrekken naar plaatselijk gebied kunnen we alleen maar zeggen, dat N-VA Hasselt weinig bewegingsruimte heeft, mochten ze in de volgende legislatuur aan de macht komen. Immers de werken van stadsontwikkeling zijn allemaal in volle gang en de meeste projecten zullen voltooid zijn rond, na of voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Dan wordt het eveneens aanpassen voor N-VA Hasselt en zullen heel wat veranderingsprocessen van de partij worden teruggeschroefd, omdat ze nu eenmaal rekening moeten houden met de nieuwe dingen in het stadsbeeld, mochten ze aan de macht komen. Ook een grote schuldgraad van het stadsbestuur zal onder controle moeten gehouden worden, ondanks alle projecten door de huidige meerderheid goed becijferd zijn. Maar tegenslagen zoals minder inkomsten in de stadskas, kunnen het tij doen keren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.