Aanstoot tegen Quartier Bleu

Standaard

Begin maart 2016 zijn de werken definitief van start gegaan voor de bouw van de Quartier Bleu met een ondergrondse parking, appartementen & handels- en horecaruimtes aan het water van de Hasseltse kanaalkom. Wat voorheen de naam van Havenkwartier meekreeg werd door projectontwikkelaars Chateaux Real Estate en Matexi omgedoopt tot Quartier Bleu, chiquer klinkend en verwijzend naar wat grootheidswaanzin.

In de toespraken bij de officiële start hoorden we zelfs zeggen dat ALLE Hasselaren Quartier Bleu een verademing zullen noemen. Immers winkelen, wandelen, wonen, werken en ontspannen aan het water in Quartier Bleu schijnt erg aanlokkelijk te zijn voorgesteld in hun bijgevoegde beelden. Maar voor welke prijs en waarom in het Frans, stellen we ons wel de vraag.

We hebben decennia strijd geleverd voor onze Vlaamse en Nederlandstalige erkenning, weg onder het juk van de Franse overheersing. De Schoolstrijd en Leuven Vlaams waren de keerpunten. En nu omarmen weer de Franse taal, ondanks er een momenteel een communautaire rust heerst in België, die bij de volgende federale verkiezingen weer zal omslaan in een communautaire strijd. En Havenkwartier klonk toch even aantrekkelijk dan Quartier Bleu of niet soms? Net hetzelfde als de creatieve zone Quartier Canal, jaren geleden.

Van de ene kant zijn we tegen de verfransing en wordt onze gemeenschap verengelst, van de andere kant worden mooi klinkende Nederlandse woorden verdrongen. Het zal wellicht de trend van de tijd zijn zeker?

Een ander aspect in de reclame met een ode aan het water is dat de verkoopprijzen voor een gewone burger er niet goedkoop zullen zijn. Want ondanks de folder nogal erg snobbistisch overkomt, lijkt het erop alsof iedere Hasselaar met zijn bootje kan komen aanvaren en aanmeren aan de kanaalkom om vervolgens deel te nemen aan de drukte in Quartier Bleu. Realiteit zal toch wel anders uitwijzen. Panden worden opgekocht door steenrijke huiseigenaars om ze goed duur mogelijk verder te verhuren aan particulieren en handelaars. Geld moet nu eenmaal rollen, zonder om te kijken naar welke gevolgen de hoge huurprijzen teweegbrengen, eenmaal te duur wordt voor klanten in minder goede economische tijden. Met gevolg veel commerciële leegstand.

Dat beeld van leegstand zien we ook in de binnenstad als de huurprijzen de pan uitswingen, wanneer een grote commerciële publiekstrekker zich er vestigt. Gelukkig wordt die leegstand goed ingevuld door nieuwe vooral keteninitiatieven, maar eenmaal malaise heerst in de consumptie ondanks de stadsvernieuwingen, kunnen die ketens zich ook terugtrekken uit Hasselt en komt er weer veel leegstand. Zelfstandige commerciële initiatieven krijgen het in de stadskern steeds moeilijker.

Die veronderstellingen maken we wel, omdat we rekening willen houden met alle mogelijkheden bij het vooruitblikken met een visie. We hopen alleszins niet dat negatieve ontwikkelingen zich over de mooie bloeiende stad bekommeren. We willen echt dat Hasselt een stad blijft, waar het goed wonen, werken en leven is, opgebouwd boven alle partijgrenzen heen. Maar een zelfstandige handelaar en starters moeten hier ook een kans krijgen om een zaak te beginnen en daar stoten we weer op enkele goed georganiseerde Hasseltse families die constant meer en meer willen voor de verhuur en verkoop van hun panden. En dat baart ons zorgen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s