Afbreekbare latex ballonnen kiezen op 19 maart 2016 luchtruim tijdens Paardenmarkt Kuringen

Standaard

Door een gebrek aan communicatie van de organisatie van de Paardenmarkt op 19 maart 2016 in Kuringen over een ballonwedstrijd voor kinderen, is er weer ophef ontstaan voor de vrees over het gebruik van onafbreekbare plastieken ballonnen op de sociale media. Die zijn slecht voor het milieu, vogels en vissen. Ze komen zelfs in onze voedselketen. Nochtans had Bart Lambrecks van de organisatie geantwoord in maart 2015 op een boze mail van Toon Eerdekens met de belofte om zeker rekening te houden met zijn opmerkingen aangaande het schadelijk gebruik van plastieken ballonnen bij de volgende editie. De ontdane reacties op sociale media veranderen zijn standpunt niet over een kinderballonwedstrijd, maar wel dat het milieuvriendelijker kan. Bart Lambrecks heeft zijn woord gehouden en de organisatie overtuigd om 150 euro meer uit te geven voor afbreekbare latex ballonnen aan te kopen voor de ballonwedstrijd 2016 en geen gebruik meer te maken van plastieken exemplaren, maar helaas is dat niet voldoende gecommuniceerd. Hierdoor ontstaat er weer ophef op de sociale media. Boosdoender is nu niet  de meer 100% biologisch afbreekbare latex ballon of het heliumgas, maar wel de eventuele lintjes en andere zaken die eraan gehangen wordt. Maar daar bestaat zeker een vervangmiddel voor. Immers latex is een dikke, melkwitte emulsie, het sap van de Braziliaanse rubberboom (Hevea brasiliensis) of van vergelijkbare planten zoals Castilla elastica – volgens Wikipedia – en is afbreekbaar. De duur van dit afbraakproces is vergelijkbaar met dat van een eikenblad onder vergelijkbare milieuomstandigheden.

Advertenties

6 gedachtes over “Afbreekbare latex ballonnen kiezen op 19 maart 2016 luchtruim tijdens Paardenmarkt Kuringen

 1. Bart Lambrecks

  Het was niet het gebrek aan communicatie dat zorgde voor de jammerlijke misverstanden rond de geplande ballonwedstrijd tijdens de jaarlijkse paardenmarkt, dan wel het feit dat de heer Toon Eerdekens zich niet vergewiste van de intenties van de organisatoren alvorens van leer te trekken op de sociale media, tegen deze door de kinderen erg gewaardeerde actie.
  Dit is trouwens maar een van de vele nieuwigheden op de aanstaande 38ste moderne Paardenmarkt van Kuringen, dit met een reenact 100 jaar terug in de tijd gaat naar de eerste paardenmarkt ooit onder Duits bewind in 1916.

  • bregt

   Beste Bart. Laat ons de volgende test doen: jij en de rest van de organisatie legt elk een paar van die “afbreekbare” ballonnen in zijn tuin, en elke maand gaan we er samen naar kijken. Als er nog iets van terug te vinden is tegen de Paardenmarkt editie 2017, dan komt er geen ballonwedstrijd meer – durf je die weddenschap aan?

 2. Ballonnen zijn gewoon vliegend zwerfvuil, en als kinderen
  de gevolgen voor zzedieren én huisdieren zouden kennen, waren ze de eersten om er niét aan mee te doen !
  Zoals vele ballonoplaters verschuilt ook mijnheer Lambrecks
  zich achter de term ‘bio-ballon’.
  Als test stel ik voor dat hij een willekeurige paardenverkoper op de markt vraagt om een paar bio-ballonnen aan zijn paard te voeren…
  Meer schokkende feiten over ‘bio-ballonnen’ op mijn FB.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.