Hoe avondsfeer terugbrengen in Hasseltse binnenstad?

Standaard

Met de mooie lente- en zwoele zomeravond in het verschiet na de sombere winteravonden willen we ons even filosofisch verdiepen in de avondsfeer in de Hasseltse binnenstad. De avondlijke ambiance voor +30’ers van vroeger heeft na het verdwijnen van de Artist uit de stadskern de stadskern verlaten. Enkel de horeca aan de Zuivelmarkt leeft af en toe nog eens, terwijl de horeca op het Dusartplein goed draait, maar daar stellen zich veiligheidsproblemen. Jongeren zoeken in de binnenstad vooral die zaken aan het Dusartplein en Badderijstraat op, waardoor ouderen ook er een mixed publiek vormen. De restaurants in de binnenstad gaan eveneens goed, zeker de Italiaanse keuken. Maar helaas na een etentje uit is er voor +30’ers niets anders dan de stadskern te ontlopen en elders plezier te gaan maken of gewoon terug huiswaarts te keren. Er zijn wel de Versuz en Kinepolis, maar daar zit het altijd goed vol. Verblijfstoeristen kijken graag uit naar een ontspanningsavondje in Hasselt, terwijl Hasselaren niet meer ’s avonds in de stad te bespeuren zijn wegens niets te doen. Voor Toerisme Hasselt en Lokale Economie is hier wel werk in de winkel, willen ze terug het avondleven in het stadscentrum doen bruisen.

Voor oorzaken van de teloorgang van het Hasselts uitgangsleven moeten we niet ver zoeken. Allereerst zijn er de hoge huurprijzen om speciale horeca op te starten met een nieuw project dat klanten aantrekt en kan binden. Voorts worden de huurcontracten van veel panden in de binnenstad niet meer verlengd voor een horecabestemming. Den Hertog en Den Uilenspiegel verdwijnen al, terwijl andere horeca zoals De Vogelsanck en Augustina kunnen volgen. Er komen wel nieuwe initiatieven, maar de vaste horeca met blijvende waarde verdwijnt. Dan is er ook het probeem van de invoering van de witte kassa, waardoor bvb. Century en Hassotel sluiten om 23u in de week. En een reden, waaraan ook moet gedacht worden bij het opstarten van een speciale horecazaak in het centrum, is zeker de kans op nachtelijke geluidsoverlast, waardoor de politie door ontevreden buren worden gebeld om de boel wat stiller te laten zetten of te doen stoppen. Het stadsbestuur promoot de Hasseltse binnenstad almaar meer als woonplaats voor ouderen via serviceflats en jonge gezinnen met kinderen. Zo komen er woonblokken bij in onder andere de Paardsdemerstraat en in de gebouwen van de Urselinen. En lawaai en plezier maken zonder speciale vergunning  wordt almaar moeilijker door de toegenomen sociale controle in het centrum. Mensen kunnen niet slapen door geluidsoverlast bellen de politie, die ingrijpt, als het hen belieft tenminste.

Het wordt heel moeilijk om nog doordeweeks leven te brengen na 18u in de Hasseltse binnenstad. Het stadsbestuur speelt hierin ook een belangrijke rol in op voorhand te bepalen, welke activiteiten kunnen en welke niet. Helaas bestaat er zo geen lijst, behalve in het uitgebreide politiereglement, waar meer verplichtingen dan rechten staan opgesomd. De vrees is groot dat het centrum doods blijft, ondanks we het ook beter willen! Of zoniet moeten er succesvolle initiatieven ontrold worden die volk en ambiance in de stadskern brengt, zoals in de zomerse terrassentijd met onder andere de vele muzikale optredens her en der en Hasselt Danst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s