Ruim 170 luisteraars wonen avond bij rond 100% Schone Kleren bij in Hasselts Modemuseum

Standaard

schone kleren

In een goed gevulde zaal van het Hasselts Modemuseum schreven zo’n 170 geïnteresseerden zich in voor de interessante debatavond op 28 januari 2016 over 100% Schone Kleren. Bedoeling was om de aanwezigen wegwijs te maken, dat er nog steeds volle bak mode verkocht wordt, gemaakt in ontwikkelingslanden door kinderarbeid & niet-duurzaam geproduceerd door gebruik van overmatige natuurhulpmiddelen, zoals heel veel water. 

Moderator Sven Pichal mocht praten met Mireille Scherre van La fille d’O, Sara Ceustermans van Schone Kleren Compagnie, Lode Benoit van Bel&Bo over hoe hij werkt met schone kleren, Marieke Eyskoot van Talking Dresss met tips voor een eerlijke garderobe, Veerle Spaepen van Plan C, Hendrikje Meyvis van Carpet of Life en Hilde Pootemans van Creazi voor inspiratie met hun visie op duurzame mode.

Wat we vooral onthouden van deze leerrijke avond was het voorwoord van burgemeester Hilde Claes, die daarin promotie maakte voor Hasselt als winkel- en modestad, zonder goed te beseffen dat Primark een bedenkelijke reputatie heeft aangaande kinderarbeid in ontwikkelingslanden om hun mode zo goedkoop mogelijk op de westerse markt te brengen. Het is dan ook mode, waar heel veel mensen dol op zijn en kopen, terwijl handelaars met duurdere kleding op een meer duurzame manier en zonder kinderarbeid gemaakt klanten zien wegsnoepen door de Primarkketen.

Ook stellen we ons vragen, waarom Hasselt 100% Schone Kleren al jaren promoot en het personeel van hun stadsdiensten ermee nog steeds niet is gekleed, ondanks Hasselaar Ivo Belet in oktober 2015 nog de Europese Prijs van de Burger uitreikte aan de Schone Kleren Campagne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.