Warmte gezocht voor daklozen tijdens kerstperiode in Hasselt

Standaard

Op Facebook schreef Peter Zimmerman een aangrijpende brief, waarin hij het opnam voor de 90-tal geregistreerde daklozen in Hasselt die almaar aangroeit, maar die ook te kampen hebben met een groot aantal overlijdens. Veel miserie is er onder de daklozen: alcoholisten en drugverslaafden. Gelukkig herpakken er zich ook en nemen deel aan de normale samenleving. De rest kan overnachten in de winteropvang, in leegstaande panden of bij kennissen op een studio. Doelloos lopen ze de straten af, samentroepend bij lotgenoten, niet wetende wat te doen of te beginnen. Voor de dagopvang zorgen enkele vrijwilligers van Café Anoniem, voor wat warmte, soep en een babbel. Zimmerman ijvert dan ook naar meer gecoördineerde acties en ontmoetingsplaatsen om bruggen te bouwen tussen vrijwilligers, daklozen en gewone burger. Lees verder in de brief…..

Wellicht is ook jou de laatste tijd de dolende dakloze in het straatbeeld van onze stad niet ontgaan. En wellicht heb ook jij je al eens gestoord aan hun manier van zijn: het bezetten van de publieke banken, het bedelen, het achterlaten van zwerfvuil…..en wellicht moet ook jij moeite doen om het woord ‘lastpost’ net niet over je lippen te laten rollen. Hen spontaan tegemoet treden is niet gemakkelijk. Begrip opbrengen voor de diep menselijke tragedie die in de meesten van hen schuil gaat is des te moeilijker. Een begrijpelijke reactie…helaas in schril contrast met de warmte en het begrip waarnaar zij op zoek zijn in de anonimiteit van de stad. Geborgenheid die zij spijtig genoeg voorlopig enkel voelen bij hun lotgenoten.

Jammer genoeg is in onze stad de laatste jaren hun aantal sterk toegenomen. Onze stad telt momenteel een 90-tal geregistreerde daklozen , mannen en vrouwen, van alle leeftijden en ieder met een eigen geschiedenis van vallen en opstaan. Een 10-tal van hen overnachten in de ‘Winternachtopvang’, anderen in kraakpanden of leegstaande woningen, nog anderen ‘op de zetel’ bij een lotgenoot die nog net een studio heeft kunnen betalen, sommigen dolen de ganse nacht en ‘overnachten’ in de cafés.

Desondanks hebben zij één ding gemeenschappelijk: van ’s morgens tot ’s avonds zijn zij overgeleverd aan de straat. Velen onder hen werden ‘miseriedrinkers’ of kwamen door drank en drugs in de miserie. Van je verslaving afraken is bijzonder moeilijk. Toch slagen ieder jaar een 20-tal er in zich te herpakken. Belangrijk is dat zij daartoe kansen krijgen ook al lukt het herpakken niet steeds. Het aantal overlijdens bij de daklozen in Hasselt is dramatisch hoog.

Dit jaar betreuren wij het overlijden van 9 daklozen. En tevens bijzonder verontrustend is de instroom van steeds nieuwe mensen: uit huis gezet, gebroken relaties, ontslagen uit de gevangenis of psychiatrie… In 2015 betrof het 48 personen.

Dat burgers en stadsbestuur de dakloosheid voor eeuwig en altijd uit hun stad kunnen bannen is gezien de complexiteit aan oorzaken een utopische gedachte.
Dat burgers en stadsbestuur de dakloosheid een menselijk gelaat kunnen geven is wel een haalbare kaart.

Heel wat diensten en personen doen in dit verband lovenswaardig werk. Zo is er in een beperkte dagopvang in Café Anoniem, tijdelijk gedragen door een groep erg gemotiveerde vrijwilligers.

Doch waar het aan ontbreekt is enerzijds de gecoördineerde actie en anderzijds de warme plek (stalletje van Bethlehem) die van ’s morgens tot ’s avonds dienst doet als thuishaven voor de daklozen. Een thuishaven waar daklozen elkaar kunnen ontmoeten, wat eten, wat uitrusten….

Een thuis waar bruggen gesmeed worden met de samenleving, waar gewone burgers en hulpverleners de daklozen de hand reiken en met ieder individueel zoeken naar perspectieven. Een thuishaven waar de warmte die er straalt de daklozen terug goesting doet krijgen in het leven.

Als je tijdens de komende kerstdagen een dakloze tegenkomt, kijk dan niet de andere kant op. Knik even goede dag en als het lukt heb er een praatje mee.
In onze stoutste dromen wordt Hasselt alzo niet enkel de stad van de smaak maar ook de stad met een warm hart.

Ter gelegenheid van Kerstmis wordt deze mail ook, als publieke oproep, verstuurd naar de krant, met vermelding van de ondertekenaars

Steun samen met de initiatiefnemers Jean Marie Doultremont, Frans Hendriks, Gerda Hertogen, Marleen Hus, Herwig Janssens, Lieve Jordens, John Martens, Marianne Martens, Bie Nielandt, Jan Reyskens, Marcel Vanhex en Hilde Wouters deze oproep door te mailen naar dakloos.hasselt@gmail.com.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s