Duurzaamheidsschepen Joost Venken moet door stof op gemeenteraad

Standaard

“Ga naar de klimaatbetoging in Parijs en wij betalen je reis.” Daarmee pakte Groen-schepen Joost Venken afgelopen week uit. Hij werd echter teruggefloten door coalitiepartner CD&V. Burgemeester Claes (sp.a) zweeg maar liet Venken wel openlijk schuld bekennen. “Ik heb een inschattingsfout gemaakt,” liet hij N-VA-gemeenteraadslid Rik Dehollogne weten. 

“Die inschattingsfout staat wel mooi gedrukt in De Nieuwe Hasselaar, het officiële informatieblad van de stad,” merkte Dehollogne nog fijntjes op.

De heisa begon vorige week toen schepen Joost Venken voorstelde om alle Hasselaren via hun e-portemonnee te vergoeden voor de busreis naar Parijs, waar een internationale klimaatbetoging plaatsvindt. Meteen werd hij teruggefloten door coalitiepartner CD&V. Dit was immers niet besproken op het college van burgemeester en schepenen.

“Wij wisten natuurlijk al langer dat het stevig rommelt binnen het schepencollege. Dat ze nu hun ruzies openbaar maken, is wel nieuw,” aldus Dehollogne. “Het was trouwens opvallend hoe stil het op de gemeenteraad was aan de kant van CD&V en sp.a. Schepen Venken had het boetekleed aan en moest volledig door het stof. Op enige steun moest hij niet rekenen. Het was dan ook een compleet absurd idee.”

E-wat?

Toch ziet Dehollogne er nog iets positiefs in. “Laten we hopen dat het concept van de e-portemonnee door deze uitschuiver wat beter bekend is geworden onder de Hasselaar. Want heel deze heisa verbloemt natuurlijk dat er van die e-portemonnee nog weinig in huis is gekomen. Hoeveel Hasselaren weten wat dit is en wat je er mee kan doen? Maak dat wat meer bekend en neem initiatieven ten voordele van het milieu in je eigen stad. Dat zal het klimaat meer vooruit helpen dan met een vervuilende bus naar Parijs te tuffen op kosten van de Hasselaar,” besluit Dehollogne.

Reactie

De E-portemonnee is een mooi Hasselts kleinschalig initiatief dat Hasselaren beloont met E-punten om duurzaam gedrag voor milieu en klimaat te realiseren. De E-punten kunnen omgeruild worden voor kleine nuttige dingen die milieu- en klimaatvriendelijk zijn. Het opzet van de E-portemonnee is een gedragsverandering via kleinschalige initiatieven om het milieu en klmaat gunstig te beïnvloeden. Het oproepen van Hasselaren om te gaan betogen voor de klimaatzaak in Parijs in ruil voor E-punten in de E-portemonnee moest bjidragen tot een poging voor een ruimere gedragsverandering bij de burgers. Helaas hebben oppositie en CD&V het zo niet begrepen. Zij blijven bij het klassieke denkpatroon, dat de overheid geen mensen mag vergoeden om te gaan protesteren voor verandering. Spijtig kan die overheid ook maar moeilijk invloed uitoefenen op maatregelen voor een beter klimaat en milieu.  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s