Kan je wel burgers mobiliseren om hun comfortzone te verlaten voor dringende klimaatzaak op kosten van overheid?

Standaard

Dat is de vraag die N-VA en Open Vld vanuit de Hasseltse oppositie stellen bij de aankonding van duurzaamheidsschepen Joost Venken (Groen) om de busreis van Hasselaren – die op 29 november 2015 mee gaan betogen in Parijs in het kader van de zo belangrijke klimaattop – te vergoeden met een deelse terugbetaling van hun voorgelegd busticket van 45 euro via 2250 punten op hun de e-portomonnee.

N-VA Hasselt is vierkant tegen, omdat het volgens hen gaat om overheidsgeld om te gaan betogen en is ook volgens hen never seen. Open Vld vindt in de persoon van Laurence Libert – lang geleden dat we nog iets van haar gehoord hebben – ook dat de boodschap voor een schoner klimaat wordt tenietgedaan door met vervuilde bussen naar Parijs te rijden, waarin we haar wel gelijk in moeten geven.

Joost Venken op zijn beurt schiet de kritiek af door te stellen dat de federale regering zo even 275 miljoen euro blokkeert, geld dat voorzien was om de nodige maatregelen tegen de opwarming van ons klimaat bij te sturen. Ook hier kunnen we de tegengestelde uitspraken van de al dan niet blokkering van de 8 miljoen voor het compensatiefonds voor de aanleg van nieuwe bossen aan toevoegen, die Vlaams ministers Schauvlieghe en Turtelboom uitten.

De tegenstelling tussen links en rechts in dit debat der details komt hier weer goed tevoorschijn, ondanks alle partijen baat hebben aan een beter klimaat. Of is dat weer een item dat opgeblazen wordt door de klassieke media om de gazetten te kunnen vullen en de oppositie scherp te houden door een tekort aan diepgaande debatten de laatste tijd op de Hasseltse gemeenteraden?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s