Gratis voedselpakketten uitdelen of verhoogd bestaansminimum om voedsel aan te kopen?

Standaard

Delhaize doet zijn sociaal hart spreken, al dan niet met commerciële bedoelingen. De warenhuisketen gaat onverkochte snel bederflijke etenswaren schenken aan armenverenigingen en voedselbanken. Een mooi gebaar voor de de vele armen in ons land, die al 15% van de bevolking uitmaken, zou je zeggen.

Inderdaad, het is een mooie geste tegen de waanzinnige wegwerpmaatschappij van niet-geconsumeerd voedsel. Maar zou het nu niet beter zijn om het bestaansminimum omhoog te halen, opdat de armen zelf hun voedsel konden aankopen op een fatsoenlijke manier?

Dan konden een groot deel van de noodlijdenden zelf hun voorraden indoen en dat gaf hen ook een grotere maatschappelijke waarde, in plaats van almaar afhankelijk te zijn van rantsoeneringsbonnen voor voedselhulp.

We zijn per slot van rekening in 2015 en de armoede en kinderarmoede in Vlaanderen stijgen in plaats van te dalen, ondanks de regeringsmaatregelen, die hen nog opzadelt met factuurverhogingen, godzijdank hier en daar met sociale correcties. Die sociale correcties overschrijden niet het totaal van nieuwe kosten die erbij komen. Zo denkt Netwerk tegen Armoede er ook over.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s