Op 1 oktober 2015 maakt Maastricht de halte van Spartacussneltramlijn bekend

Standaard

Op donderdag 15 oktober 2015 zal het Maastrichts stadsbestuur de eindhalte van de Spartacussneltramlijn tussen Hasselt en Maastricht bekendmaken. Hoogstwaarschijnlijk wordt dat de halte aan het Mosae Forum voorgesteld en niet aan het station aan de Maasoverkant. Daarvoor zou de Wilhelminabrug over de Maas moeten verstevigd worden en Nederland heeft dat geld niet voor deze investering.

Vlaams Minister-president Bourgeois was een tijdje geleden wel duidelijk dat de Spartacuslijn tussen Hasselt en Maastricht zoals afgesproken moet lopen van station tot station, kwestie directe treinaansluiting. Anders komt er geen tramverbinding tussen de twee steden en zal hij het vrijgekomen geld besteden aan andere mobiliteitsdossiers in Limburg, zoals Spartacus 2 Hasselt-Genk-Maasmechelen, de spoorverbinding lijn 18 Hasselt-Neerpelt & de Noord-Zuid.

Om de Nederlandse knoop inzake het Spartacusverhaal definitief door te hakken is het wachten tot 23 november 2015, wanneer de rechtbank er zich zal uitspreken over het herbestemmingsplan.

In Belgisch-Limburg is Spartacus 1 tussen Hasselt en Maastricht steeds verdeelde materie geweest. Voorstanders zien het nut erin van een nieuwe mobiliteitsvorm met supplementaire mobiliteitsaansluitingen op de knooppunten op de tramlijn en ook een economische ontwikkeling op die knooppunten. Tegenstanders duiden steeds op het hoge kostenplaatje voor aanleg en onderhoud en vrezen voor de lokale handel, omdat Maastricht een grote commerciële aantrekkingskracht.

Alleszins is het afwachten op het verdict van Nederlandse kant. Krijgt Bourgeois zijn zin niet, dan kunnen daar wel eens zware schadeclaims in de Nederlandse brievenbus vallen. Anderzijds kan Nederland ook proberen schadeclaims via gerechtelijke stappen van Vlaanderen los te weken, omdat ze een voor hen aanvaardbaar alternatief als eindhalte bieden en Vlaanderen er niet wil van weten.

Het is even spannend afwachten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s