Hogere elektriciteitsprijs nefast voor gezinnen, industrie en tewerkstelling

Standaard

Speciaal om de concurrentiepositie van de bedrijven te versterken en de binnenlandse consumptie aan te zwengelen, verlaagde de federale regeringsmeerderheid in de vorige legislatuur de BTW op elektriciteitsgebruik van 21 naar 6% met een gat van 900 miljoen euro tot gevolg bij de volgende begrotingsbijsturing.

Onder druk van het IMF brengt de huidige legislatuur de BTW op elektriciteitsgebruik terug naar 21% voor zowel gezinnen als bedrijven. Ook komt er nog 8% elektriciteitsstijging gedurende de drie volgende jaren bij om de schulden van de groenstroomcertificaten voor zonnepanelen versneld af te bouwen.

Voor de gezinnen is dat een meeruitgave van 250 euro per jaar en voor de ondernemingen – die veel elektriciteit verbruiken – is dat ook een meerkost in de kostprijs van hun producten. De voordelen van een BTW-verlaging voor gezinnen en versterking van de concurrentiepositie van onze bedrijven wordt zo van de tafel geveegd door die verhoging, passend in een algemene taxshift van belastingen van arbeid naar taksen op verbruik en vervuiling & en zeer minder in de richting van de vermogens.

Ondanks bedrijven wel kunnen profiteren van een vermindering van patronale bijdrage van 33 naar 25%, zal deze stijging van de elektriciteitsfactuur voor ze geen goed doen voor de creatie van meer arbeidsplaatsen. Ook de gezinnen zullen dieper in de portefeuille mogen tasten om jaarlijks 250 euro meer uit te geven voor hun elektriciteitsfactuur, terwijl slechts 1 op 6 van laagbetaalden en werkende gezinnen kunnen profiteren van 100 euro/maand meer op hun loonbriefje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s