Minister Vandeurzen (CD&V) verdedigt industrie op Groene Delle

Standaard

Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) heeft op maandag 20 juli 2015 op TVL de verdediging van de komst van een industriezone op één derde van het natuurgebied van de Groene Delle langs het Albertkanaal in Stokrooie op zich genomen. Voka Limburg wou nog meer groen inpalmen voor beton, want zij zwaaien met 2.000 nieuwe werkplaatsen bij een grotere oppervakte voor industrie, investeringen die Limburg broodnodig heeft na de sluiting van Ford Genk en de nevenbedrijven om opnieuw werk te creëren. Vandeurzen pakte ook uit met een schrale groene compensatie, voorwat gebeurt met de inkrimping van de Groene Delle: de erkenning van het Munsterbos als officieel natuurgebied. Wat ook niet gezegd werd, was dat Essers ook hectaren waardevol groen in Houthalen mag kappen voor uitbreiding van zijn logistiek zonder ook maar groen in de plaats te creëren. Over het feit – waarom nu juist industriezone langs de overblijvende Groene Delle komt en niet op andere braakliggende industrieterreinen – was hij kordaat. Iedere nijverheidszone heeft zijn profiel en het profiel van de Groene Delle is het ideaalst door zijn topligging en bereikbaarheid via autosnelweg en kanaal. Over de mogelijkheid van economische inplantingen op het voormalig Fordterrein repte hij geen woord. Het moet gesaneerd worden wegens bodemverontreiniging. De actiegroep voor het behoud van de Groene Delle beraadslaagt nog over mogelijke nieuwe acties, eventueel samen met andere instanties. Samengevat: Limburg als groene provincie verliest weer wat van zijn pluimen, dankzij de beslissingen in Brussel.

Daarom ook dat Peter Vanvelthoven (sp.a) de 44 Limburgse gemeenten oproept om op velerlei gebieden samen te werken om een luidere stem te krijgen in het Brussels beslissingscentrum voor Vlaamse zaken, nu de provincies drastisch worden afgeslankt. Hij roept ook op tot het vormen van meerdere intercommuninales in onze provincie. Vandeurzen vond dat geen goed idee, niettegenstaande alleen hij Vlaams minister is in Limburg. Hij ijvert dat de Limburgse volksvertegenwoordigers van de meerderheidspartijen samen met de oppositie meer van zich moeten doen spreken voor Limburg in het Vlaams parlement. Probleem is wel: de socialisten in de oppositie komen wel degelijk met alternatieve plannen – zoals een nieuwe visie met meer efficiëntie bij De Lijn. Helaas horen we van het merendeel van de Limburgse leden van de meerderheidspartijen – CD&V/Open Vld/N-VA – zo weinig constructieve voorstellen om Limburg er economisch terug bovenop te helpen. 

Advertenties

Een gedachte over “Minister Vandeurzen (CD&V) verdedigt industrie op Groene Delle

  1. Wilfried Croux

    Het enige zinnige argument dat Vandeurzen aanhaalt, een zogenaamde toplocatie van de Groene Delle aan kanaal en autosnelweg geldt per slot van rekening alleen voor die enkele bedrijven die zich op die 20 ha gaan vestigen.
    Een argument dat trouwens bij uitbreiding geldt voor de hele strook van Antwerpen tot Hasselt wegens maximum 1,5 breed. Gaan we voor enkele bedrijven een mooi aaneengesloten natuurgebied verknippen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s