“Immomakelaars mogen zich niet in vingers snijden…”

Standaard

In het bejubelend artikel over het Primarkeffect met meer shoppers in Hasselt ien meer omzet bij handelaars in de binnenstad in HBVL op woensdag 24 juni 2015 stond er een zinnetje aangaande hogere huurprijzen van de handelspanden in de omgeving van Primark Hasselt: “Immomakelaars mogen zich in de vingers snijden door te hoge huurprijzen te vragen”. Met andere woorden ze willen ook hun lege panden aan een redelijke prijs verhuren, niettegenstaande de prijzen een enorme boost krijgen op de immomarkt, zeker op het moment van einde huurcontract met mogelijke contractverlenging.

Welnu, het doet ons plezier dat de immomakelaars dat ook begrijpen, wat de gevolgen kunnen zijn van te hoge huurprijzen. Maar niet alle immomakelaars zijn eigenaar van het onroerend goed, ze hebben maar een bemiddelende rol tussen huurder en verhuurder of koper en verkoper bij de verhandeling van een pand. Als bemiddelaar moet het immokantoor steeds het akkoord vragen over een voorgestelde lagere huurprijs aan de eigenaar, die uiteindelijk de knoop moet doorhakken.

De eigenaar kan ook direct zelf al dan niet akkoord gaan met een voorstel van de huurder – dat meestal financieel lager uitvalt – dan wanneer een immomakelaar als bemiddelaar handelt.

In beide gevallen is het de eigenaar aangeraden om de citroen niet helemaal uit te persen, zeker niet voor een zelfstandig handelaar die naast zijn vaste kosten + huur ook nog de onroerende voorheffing voor zijn rekening moet nemen, waardoor de eigenaar slapend rijk wordt met al dan niet minimale inspanningen voor herstellingen en reparaties. Een beetje gezond verstand gebruiken, kan geen kwaad. De ondernemer moet eerst omzet halen om zijn maandelijkse huur, personeel en andere kosten te kunnen betalen & om stock aan te kunnen kopen. Pas nadien kan hij omzet maken voor zijn eigen inkomen. Maar dat is hun risico, zouden we zeggen, maar zo is het.

Laten we hopen dat schepen Tom Vandeput (CD&V) de leegstand in onder andere de Maastrichterstraat en galerij De Ware Vrienden zonder de Maagdendries te vergeten verder gaat aanpakken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s