Helft verkoopsom overtollige voetbalgronden bestemd voor sportclubs

Standaard

Het Hasselts stadsbestuur gaat overtollige voetbalvelden van de Hasseltse voetbalploegen en sportclubs inventariseren en te koop aanbieden aan bouwpromotoren. De verkoopopbrengst wordt in twee gesplitst: een deel vloeit terug naar de stadskas, het andere deel gaat naar de voetbalclubs om hun aanpassingen aan hun accommodatie te financieren en mogelijk te vernieuwen. Dat moet zorgen voor meer samenwerking tussen de Hasseltse ploegen, iets wat wel al op papier stond dankzij het opgestelde voetbalplan door de PXL, maar waarvoor de centen ontbraken. En die zijn er nu, dankzij overleg tussen sportschepen Habib El Ouakili en de verenigingen. Samenwerking binnen het stadsbestuur en met de sportclubs is de te volgen strategie. Het stadsbestuur wil geen fusies opdringen, maar wel groei via samenwerkingen. 

El Ouakili wil die samenwerking spreiden over vier jaar in evenveel Hasseltse delen, te beginnen met Hades en HO Hasselt. Hier kan het voetbalveld van HO Hasselt in de Sint-Janshoefstraat worden opgelijst als verkoopbare grond. Bij HO kunnen ook de rugby, frisbee en voetbal voor recreanten samenvloeien, terwijl Hades voetbaltalenten kan opleiden.

Een ander deel is Torpedo Hasselt, die momenteel voetballen in een zonevreemde parkzone in de Sint-Martinuswijk en die ook beschikken over pleinen in de Pietelbeekstraat, waar nieuwe accommodatie kan gebouwd worden. En dan zijn er ook opportuniteiten in een nauwere samenwerking tussen Thor Hasselt en SK Herkenrode. 

Omnisport 2.0 

Oppositiepartij N-VA Hasselt staat positief tegenover deze ontwikkeling, maar vreest dat het geld in de stadskas zal dienen om het gat in de begroting zal opvullen. Jan Wauters ijvert dat ook andere sporten meegenieten van deze subsidiepot en niet alleen de voetbalclubs om tegemoet te komen aan hun noden. Hij is eveneens positief over de omnisportformule, waarbij verschillende sporten op één site samenwerken, cfr. frisbee, rugby en voetbal in de Banneuxwijk. Wauters wil de Hasseltse sportwereld zien evalueren naar Omnisport 2.0, waarbij indoor- en outdoorsporten intensief samenwerken. Hij vindt wel dat de sportinfrastructuur ook moet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking en dat sport ook het sociale bindweefsel moet versterken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s