Jan Wouters (N-VA) vraagt decentralisatie fietsexamen in Hasselt + reactie

Standaard

Het fietsexamen wordt in Hasselt op één centraal punt georganiseerd. Alle scholen moeten zich daarvoor naar de Heilig Hartwijk verplaatsen. N-VA-oppositieraadslid Jan Wouters vroeg naar een decentralisatie. Schepen voor mobiliteit Habib El Ouakili ging hier niet op in op de gemeenteraad van 26 mei 2014. 

“Mijn vraag aan de schepen was geïnspireerd door de bezorgdheid van leerkrachten rond de centralisatie van het fietsexamen op één punt,” aldus Jan Wouters. 

Het fietsexamen is opgenomen in de eindtermen van het lager onderwijs. Die veronderstellen dat de leerlingen op het einde van het zesde jaar klaar zijn om zich zelfstandig als fietser en als voetganger door het verkeer te kunnen verplaatsen. “Aangezien de stad dit examen slechts op één plaats laat doorgaan, moeten alle scholen zich in groep richting Heilig-Hartwijk begeven. Dit is niet alleen een extra belasting voor de leraren en begeleiders maar creëert ook gevaarlijke situaties” stelt Wouters. 

Eindtermen 

Daarom stelde Wouters voor om dit examen te decentraliseren en te organiseren in de verschillende deelgemeenten. In de eindtermen staat trouwens dat het examen moet afgelegd worden in een omgeving die vertrouwd is voor de leerlingen. De schepen erkende dat hij het voorstel in overweging nam en er ook overleg over pleegde. “Het is echter jammer dat hij daarbij de scholen over het hoofd zag. Dat is toch de meest rechtstreeks betrokken partij. Ook met hen had de schepen toch even rond de tafel kunnen zitten. Dan had hij die bekommernissen ook kunnen meenemen” benadrukt Wouters.

Alternatieven

Wouters merkt ook op dat de Hasseltse scholen niet verplicht zijn om deel te nemen aan het fietsexamen van de stad Hasselt. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde biedt bijvoorbeeld gratis lespakketten aan om een fietsexamen te organiseren in de eigen school. “Het is voor scholen dus niet moeilijk om op eigen houtje zo’n fietsexamen in te richten. Dicht bij de deur. Lekker gemakkelijk en niet gevaarlijk,” besluit Wouters.

Reactie van mobiliteitsschepen Habib El Ouakili

Het huidige parcours in HH wijk ligt centraal en alle basisvaardigheden waarop de 14 aanwezige politieagenten evalueren zijn hier aanwezig.

De opzet van fietsexamen is om na te gaan of leerlingen volgend schooljaar onafhankelijk en veilig naar middelbaar school kunnen fietsen. Deze scholen bevinden zich ook niet in de deelgemeenten. 


Ik heb hieromtrent een leerkracht en een directeur gesproken en hun repliek was het volgende : “Meent ge da?” – “Zijn die nu echt op hun kop gevallen?” – “Organiseer het dan maar in de speelplaats, dan is het nog veiliger?”- “Triestig, politiek spelletjes op de kap van kinderen, waar gaat dit naar toe?”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s