Invoering van statiegeld op petflessen en drankblikjes nog voor zomer 2015

Standaard

Vlaams leefmilieuminister Joke Schauvlieghe (CD&V) zal nu toch doorzetten om na een bijna voltooide studie toch statiegeld op drankblikjes en petflessen voor de zomer 2015 in te voeren om de enorme hoop zwerfvuil – dat Vlaanderen jaarlijks 61,5 miljoen aan opruimingskosten met zich meebrengt – met 40% te reduceren. Volgens haar zou een statiegeld van 10 eurocent 88% inleveringspercentage opleveren, 25 eurocent 90% en 50 eurocent zelf 95% zwerfvuilinzamelingspercentage opleveren. Lege drankblikjes en petflessen inzamelen en inleveren wordt zo een winstgevende bezigheid en ons milieu wordt deels verlost van die smurrie.

De jarenlange enthousiaste inzet van afvalkunstenaar Toon Eerdekens met al dan niet ludieke acties tegen deze zwerfvuilproblematiek op openbaar domein tegen OVAM en Fostplus & de verslaggeving daar telkens over op Focus op Hasselt hebben precies ertoe bijgedragen dat de Vlaamse overheid dit probleem au sérieux is gaan nemen. Immers 93% van de Vlamingen stoort zich aan het zwerfvuil op openbaar domein.

Nu is het nog afwachten op de Vlaamse resolutie en de afspraken met de retail en verpakkingsindustrie over de aanpak en praktijk voor de invoering van statiegeld op drankblikjes en petflessen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s