Chinezen moeten wel westerse manieren leren

Standaard

Dankzij een contract tussen de luchthaven van Bierset en een Chinese touroperator, verwacht men in het Maasmechelen Village het bezoek van 25.000 Chinese shoppers, dit omdat het merkendorp is opgenomen in hun Europees reisprogramma. Andere Limburgse trekpleisters – zoals het oubollige en modernere Bokrijk – willen ook een graantje meepikken.

Nu al ontvangt Maasmechelen Village reeds 10.000 Chinese shoppers op jaarbasis, die gemiddeld 300 euro spenderen, 5 keer meer dan de Belg. Toerisme Vlaanderen wil overleggen met de Chinezen om toch maar het Domein Bokrijk op te nemen in hun reisprogramma.

Immers een Limburgse afvaardiging samen met Limburgse ondernemers zullen in juni 2015 in het kielzog van de Belgische economische missie afreizen naar China om contacten tot samenwerking te leggen met de economisch zeer interessante Zuid-Chinese streek van Guangdong tussen Hongkong en Macao in de provincie Guanghzou. Doel is om Belgische ondernemers toe te laten op de Chinese markt en Chinese investeerders naar hier te halen.

Chinezen zijn erg geïnteresseerd in hoogkwalitatieve westers producten. Dat zie je ook, omdat almaar meer Chinese toeristen uit de gegoede middenklasse kiezen voor een vakantiebestemming naar ons Westen. Hoewel ze hier veel geld spenderen, zijn de westerse manieren en gewoonten voor hen vreemd aan hun oosterse cultuur.

Ze geven veel geld uit aan westerse merkenkledij, blijven veelal in groep en zoeken niet de plaatselijke horeca op, maar eerder de eethuizen die beantwoorden aan hun oosterse cultuur. En dat zijn de Chinese restaurants. Ook het gebruik van westerse overnachtingsaccommodatie is vrij vreemd voor hen. Ze laten dan ook hun verblijf achter in grote rommel en chaos. Bovendien verstaat niet elke Chinees Engels, wat voor communicatieproblemen kan leiden.

Westerse brasseries en restaurants zullen niet veel verdienen aan de Chinezen. Zij zoeken liever eetzaken op, die meer beantwoorden aan hun eetcultuur en laten de overige horeca links liggen.

Maar voor de extra werkgelegenheid en extra inkomsten moeten de Limburgers deze nadelen erbij moeten nemen. Aanpassen is het juiste woord. Allereerst onze aanpassingen om hun oosterse cultuurwaarden te respecteren en ernaar te handelen. Van de andere kant kunnen we hen onze westerse waarden en normen overbrengen, maar dat is een verhaal van lange adem.

Alleszins met de komst van meer Chinezen heeft Hasselt nood aan extra goede Chinese restaurants, wil de stad een Chinese invasie naar hier halen!

Advertenties

Een gedachte over “Chinezen moeten wel westerse manieren leren

  1. Volgens Rob Vaesen van Roflix in Dilsen-Stokkem met al jaren ondernemerservaring in China, zijn de Chinezen harde onderhandelaars. Na mogelijke negatieve reacties op een gemaakte overeenkomst, durven de Chinezen de beslissing herroepen en het heronderhandelen, todat ze tevredenheid tonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s