Groen Limburg reageert furieus op uitbreiding H. Essers en boscompensatie

Standaard

 Aangezien nauwelijks eerdere ingeloste beloftes van boscompensaties is Groen Limburg niet te spreken op toezeggingen van de Vlaamse overheid inzake boscompensatie over de boskap op de Zonhoverheide voor de uitbreiding van transportbedrijf H.Essers.

“Tijdens de verschillende legislaturen van Vlaams minister Schauvliege (CD&V) met de bevoegdheid Leefmilieu of Ruimtelijke Ordening is steeds weer gebleken dat van realisaties door het boscompensatiefonds of derden nauwelijks iets in huis komt. Hoe groter de achterstand, hoe kleiner het vertrouwen in de Vlaamse regering en het draagvlak voor boscompensatieregelingen”, aldus Vlaams Parlementariër Johan Danen.

“Iemand die een bos kapt kan dat compenseren door zelf een ander perceel te herbebossen. Wanneer het  bos niet op het gewestplan als dusdanig ingekleurd is, kan dit ook door geld te storten (de zgn. bosbehoudsbijdrage) op de rekening van de administratie Bos en Groen, die dit geld vervolgens moet gebruiken voor herbebossingen.  Deze budgetten worden echter nauwelijks gebruikt voor de aankoop van gronden voor bebossing, aangezien er planologisch geen zones aangeduid zijn om aan compensatiebebossing te doen. Zowel bedrijven die zelf terreinen moeten zoeken, als het compensatiefonds slagen er hierdoor vaak niet in om het verdwenen bos te compenseren.”

“Je kan natuurverlies in een waardevol bosgebied als de Zonhoverheide ook niet zomaar vervangen door het aanplanten van nieuwe, jonge boompjes op een andere locatie” .  De Zonhoverheide behoort tot het bosgebied ‘ark Midden-Limburg en is door Europa beschermd als Natura 2000-gebied.  Ook het toeristisch potentieel  van het gebied met trekpleisters als Bokrijk, Hengelhoef en de Teut wordt er geraakt. Schauvlieghe creëert ruimtelijke wanorde in plaats van ze te bestrijden, tegen het milieu in.

Relocatie

Groen Limburgvoorzitster Katrijn Conjaerts is voor relocatie. “Een relocatie naar bijvoorbeeld de vrij liggende bedrijventerreinen bij Genk-Zuid of andere braakliggende industrieterreinen in de rest van Limburg biedt volgens hen wel een definitieve oplossing en toekomstperspectief voor het bedrijf en de Zonhoverheide”, stelt ze. Goed voor nieuwe bedrijvigheden en jobs. Laat de Limburgse natuur- en toerismesector bloeien in plaats van ze af te breken!

http://www.groen.be/provincie/limburg

Advertenties

Een gedachte over “Groen Limburg reageert furieus op uitbreiding H. Essers en boscompensatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s