650 Limburgers sporen naar Brussel voor Hart Boven Hard

Standaard

Een kleine 650 Limburgers trotseerden op zondag 29 maart 2015 de herfstige weersomstandigheden om hun stem te laten via 10 hartenwensen horen in de Grote Parade in Brussel. In een kleurrijke stoet – met volgens politieschatting 17.000 deelnemers van organisaties en verenigingen uit het sociale middenveld met jong en oud & vooral veel mensen in armoede – werd geijverd voor een warme samenleving en tegen ingrijpende regeringsbesparingen, die de zwaksten in onze maatschappij nog dieper in de put duwen, niettegenstaande een verhoging van 2% van de inkomensminima voor de allerlaagste uitkeringen om het Europees minimum bij te benen, vermeerderd met allerhande sociale correcties. Volgens Jos Geysels is dit ondermaats en onvoldoende, als de armen er maandelijks extra 40 euro moeten bijbetalen voor nutsvoorzieningen, huur en kinderopvang, omdat deze bedragen niet worden gecompenseerd door de beloofde sociale correcties van de regering. En dan zijn er gezinnen die nipt boven de armoedeval zitten, die niet worden meegeteld. 

Via tien hartenwensen maakten de deelnemers de uitdagingen voor de politiek duidelijk: Samen Rijk, Eerlijke Belastingen, Sterk Jong en Oud, Stop Armoede, Werkbaar Werk, Leefbare Buurt, Diversiteit is Realiteit, Eco is Logisch, Wees Wereldwijs & Doe de Democratie. 

Uitdagingen voor de regering zijn er voldoende om de armoede onder 15% van de bevolking terug te dringen. Niet alleen jobcreatie en keiharde economische competitiviteit zijn nodig, maar ook meer opleidingen en tewerkstelling in de sociale economie met speciale aandacht voor onder andere fiscaliteit voor hoge vermogens, ecologie, ongelijkheid, armoede, diversiteit  en fatsoenlijke huisvesting tot 1/3 van het maximum inkomen voor huur zijn punten voor de regering om de samenleving warmer en rechtvaardiger te maken.

Rond 16u werd de Grote Parade ontbonden. Nog enkele muziekacts stonden gepland, maar het merendeel van de aanwezigen kozen voor een warm huis.

Hart Boven Hard Limburg wil uitgroeien naar een beweging van het sociale middenveld en ngo’s die hun steentje wil bijdragen in overleg met de politieke meerderheid op weg naar een warme, rechtvaardiger, gelijker en solidairer samenleving. En daar zijn ze goed aan bezig.

http://www.hartbovenhard.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s