Debat over armoede en ongelijkheid op meeting Hart Boven Hard Limburg

Standaard

hart boven hard armoede 1

Op woensdag 5 maart 2015 zakten een tweehonderdtal mensen – waaronder veel jongeren – af naar de Oude Gevangenis in Hasselt om de vierde provinciale meeting van Hart Boven Hard Limburg bij te wonen. Op het programma stond een speech van Jos Geysels over armoede en ongelijkheid & een debat over de effecten van de besparingsmaatregelen voor mensen met een laag inkomen (leefloners, gepensioneerden, zieken, werklozen en ook werkenden in schuldbemiddeling) en onze sociale zekerheid. Het centrale thema was armoede, verzorgd door Welzijnszorg. Armoede is ook een item dat uitspringt in de Grote Parade voor solidariteit & tegen ongelijkheid en sociale uitsluiting op 29 maart 2015 in Brussel. Inge Koekelkoren coördineerde vier workshops ter voorbereiding van dit evenement met alternatieven onder de deelnemers na het debat. De geschriften op de wensmuur van het Dusartplein geven althans heel wat positieve impulsen om armoede drastisch te verminderen in België.

wensmuur

hart boven hard armoede inge koekelkoren

In het kader van de Decenniumdoelen 2017 is een berekening gemaakt op een transparante en heldere wijze van wat de effecten zijn van de federale en Vlaamse besparingen op gezinnen met lage inkomens en niet op een gemiddeld gezin. En daaruit blijkt dat een relatief kleine besparing voor deze inkomensgroep een grote aanslag pleegt op hun beperkt inkomen. Een laag inkomen situeert zich onder 21.000 euro en afhankelijk van de gezinssituatie onder de 31.500 euro, opgedeeld in vier gezinstypes (tabel 1).

overzicht effect van besparingen

De regeringen spreken regelmatig over sociale correcties voor de allerzwaksten, de 24.000 Vlaamse leefloontrekkers, maar vergeet het aantal mensen dat zich bestaansonzeker noemt, 15% in Vlaanderen, die wel in de berekening van de Decenniumdoelstelling 2017 zitten. Nog erger is het gesteld, dat de regeringen geen enkele moeite doen om hun besparingsbeleid te polsen aan de armoedetoets. Tabel 2 en 3 zegt dat de besparingen voor gezinnen met een laag inkomen 50 euro/maand met indexsprong & in 2016 minstens 70 euro/maand minder inkomen zal opleveren. Het gaat hier wel over minima zonder de kostenstijgingen van stroom, water, openbaar vervoer, remgelden, lidgelden… in rekening te brengen. De beloofde sociale correcties zullen zeker ontoereikend zijn om deze meerkosten te recupereren bij mensen met een beperkt budget. De budgettaire beweegruimte is daarvoor te beperkt. Vlaanderen moet minstens 750 miljoen besparen, federaal 5 miljard.

hart boven hard debat

Jos Geysels stelde dat het armoedecijfer in België al decennia blijft steken rond 15% van de Belgen, terwijl de economische activiteit jaarlijks toeneemt, hetgeen meer werkgelegenheid en welvaart betekent, maar dat helaas zo niet is. De te verdelen taart wordt jaarlijks groter, maar niet iedereen mag er meer van smullen. Ongelijkheid neemt toe. Ook de heren van het debat waren die mening toegedaan. Meer vragen dan antwoorden leverden de hele discussie op, omdat de regeringen geen vaart maken in het uitwerken van degelijke sociale correcties en met de hervorming van het kindergeld. Alle partijen waren het er over eens dat de armoede in de toekomst zal toenemen, zeker in de categorie van bestaansonzekeren die geen leefloonuitkering ontvangen.

http://www.hartbovenhard.be

http://www.millenniumdoelen.be

http://www.welzijnszorg.be

http://www.socialekalender.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s