Nul pv’s voor sluikstorten in Limburg in 2014

Standaard

De bewustwording van de groeiende massa zwerfvuil van voornamelijk verpakking van plastiek en blik op onze openbare domeinen groeit bij de publieke opinie, zeker nu HBVL er zich al twee dagen achterschaart met telkenmale twee pagina’s berichtgeving met foto’s in de krant.

Op donderdag 19 februari 2015 blokletterden ze dat jonge kinderen uit Meeuwen-Gruitrode spontaan de handen uit de mouwen hebben gestoken om in hun gemeente zwerfvuil langs de straat in te zamelen.

Schrikbarender was de mare dat het Agentschap Wegen & Verkeer Limburg geen pv heeft kunnen opstellen in Limburg in 2014 voor openbaar sluikstorten, omdat ze niemand op heterdaad heeft kunnen betrappen. In het overige deel van Vlaanderen zijn er slechts 126 pv’s opgesteld. Bij het Parket is zwerfvuildumping geen prioriteit. Daar hebben ze hun handen vol met andere dringender zaken.

Voorts zegt OVAM te werken aan een zoveelste dure sensibiliseringscampage, waarbij ze het dumpen van zwerfvuil op straat willen tegengaan. We stellen ons wel degelijk de vraag, of zo’n sensibiliseringscampagne wel iets uithaalt met het wegwerpgedrag van de burger? Belonen door plastieken flessen en lege drankblikjes in te leveren voor statiegeld zal deze gedragsverandering beter in de hand werken dan zo’n sensibilisering.

De politiek doet er niks aan. OVAM en Fostplus zijn gewoon meelopers van de verpakkingsindustrie, waarvoor de winsten doorslaggevender zijn dan de zorg voor mens, natuur en milieu. Helaas zijn we geneigd deze negatieve boodschap de wereld in te sturen, omdat we geen verbetering zien in de situatie, na jaren positief en hoopgevend te zijn gebleven in onze berichtgeving over dit item.

En nu is er opnieuw een sprankeltje hoop door het nieuws twee dagen na elkaar in HBVL. Morgen is deze berichtgeving niet meer interessant genoeg om te publiceren, dus dooft de heropflakkering vlug uit en moeten we gewoon verderstrijden, tot we er bij doodvallen. Nietwaar Toon?

Advertenties

4 gedachtes over “Nul pv’s voor sluikstorten in Limburg in 2014

 1. Kenny

  Wij wandelen heel vaak in het weekend doorheen ons mooie limburg. We volgen de wel gekende wandelroutes (groen, blauwe, rode … pijltjes)
  Wat we dan allemaal niet tegen komen van zwerfvuil is werkelijk schokkerend!!!

 2. Marc

  Om cannabisplantjes uit te trekken bij medicinale gebruikers en ’s nachts de deur in te stappen, daar heeft men wel politiemacht genoeg voor. Maar de zaken waar de burger van wakker ligt, daar houdt de pollitie en het gerecht zich niet mee bezig. Hypocrieten

 3. Tom Nijsen

  Bij ons werd zelfs het begraven van een paard van 500 kg door de betrokken politie en milieudiensten weggewimpeld… zonder PV, terwijl op de website van OVAM duidelijk staat dat dit een geval van sluikstorten is én dat dit ALTIJD aanleiding geeft tot PV. Dader gekend, feiten bewezen, geen reactie… kost te veel inkt waarschijnlijk… Terwijl de PV’s al efkes digitaal zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.