Hoezo tax shift enkel op consumptie?

Standaard

Financiënminister Van Overveldt heeft klaar en duidelijk zondag 8 februari 2015 in de Zevende Dag gezegd dat als er een tax shift komt, die vooral wordt doorgerekend op de consumptie op de eerste plaats, de vervuiler op plaats twee en tenslotte op vermogens. Zijn uitspraken stoelde hij op het OESO-rapport, hetgeen flagrant werd tegengesproken door een opiniestuk van Serroyen van de ACV Studiedienst. Ook de vakbonden zijn er niet voor te vinden dat die tax shift er komt op kap van louter de consument, lees hoofdzakelijk werknemers en sociaal zwakkeren en in minder mate de vermogenden. Zij pleiten voor een tax shift op de grote vermogens en vinden een spreiding ook rechtvaardiger.

Wanneer de tax shift grotendeels wordt doorgevoerd door een algemene verhoging van de btw, dan is het land te klein en breekt er opnieuw hevige sociale onrust uit. Het is ook mogelijk dat de btw op basisbehoeften blijven behouden en dat de indirecte taksen worden verhoogd op luxueuze producten en diensten samen met accijnsverhogingen op rookartikelen en mogelijk weer op brandstof.

Van de andere kant vrezen we dat de vervuiler (consumenten en bedrijven) meer moeten gaan betalen voor hun vervuilende activiteiten en producten. De meerwaarde van kapitaal door speculatieve beleggingen, liquidatiebonus en grote erfenissen kunnen ook op tafel worden gelegd.

Een spreiding van de tax shift zou veel rechtvaardiger overkomen bij de publieke opinie dan zomaar een tax shift hoofdzakelijk op consumptie. Stof voor de begrotingscontrole van maart 2015 om de belastingen op de loonkost drastisch te doen dalen om zo de economie en tewerkstelling een boost te geven.

Wat ons ook zorgen is het bericht dat we op donderdag 12 februari 2015 hoorden op de radionieuwsberichtgeving dat de netto lonen in België ook veel te hoog liggen vooral in de industiële sectoren met een dalende tewerkstelling. Volgens het hoofd van de NBB Coenen is tax shift met verandering van meer belasting op consumptie, leefmilieu en kapitaal niet voldoende om de economie op gang te trekken. Loonsbevriezing ipv loonsverhoging verdedigt hij.

Dat is nog een punt dat de rechter meerderheid graag mee zal pikken in hun overleg op zoek naar maatregelen voor de besparingen, waardoor het vakbondsprotest nog feller zal klinken. Een volgend brandhaardje? We wachten de evolutie af!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s