Plastiekafval behoort niet tot duurzame samenleving

Standaard

Heb je Koppen XL gezien over de gevolgen van plastiekafval in de Noordzee op Eén op maandag 9 februari 2015? Een keihard oordeel van wat die plastieksoep in zee allemaal kan veroorzaken voor vissen, zeevogels en onze voedselketen. Hoogtepunt was wel de beschamende afronding van Annelies Vanherck dat er een oplossing in de maak voor de grote plastiekafval in zeeën is met grote drijvende vangarmen van  de Nederlandse student Boyan Slat om dat afval in zee samen te brengen en op te ruimen. De journalist hield echter geen rekening mee dat bij deze methode de oorzaak van vervuiling niet wordt aangepakt, waardoor de toevoer van die smeurie onverwijld de oceanen blijven vervuilen.

Een andere ergernis die we ons maakten, is dat #klimaatlimburg op Twitter de strijdlustige woorden van Toon Eerdekens begreep, maar  helaas ze zich niet verantwoordelijk voelden voor het plastiekafval die de carnavalsstoeten uitgooien. Van paraplu-opentrekkerij gesproken.

Nog een ergernis is die op het programma van de Duurzaamheidsdag op woensdag 11 februari 2015 van PXL Tech in Diepenbeek. Duurzaam materialengebruik, duurzaam bouwen, duurzaam leven, biodiversiteit en duurzame voeding kwamen aan bod, behalve over het torenhoge probleem van plastiekafval was niet geprogrammeerd.

Intussen hebben we contact opgenomen met deputé Vandenhove over zijn uitspraken inzake de aanpak van de plastiekverpakking op straten en in riolen tijdens de komende carnavalsstoeten. Zo we hoorden kan hij ook geen deur inbeuken om een mentaliteitsverandering bij de carnavalsverenigingen door te drukken. Opdracht mislukt dus of niet? Hij heeft nu Toon Eerdekens de raad gegeven om samen te werken met Milieu Op School, die regelmatig acties ondernemen voor een beter milieu. Misschien dat hij net als Oxfam Wereldwinkel Hasselt met leerlingen en scholieren projecten uitwerkt om de komende generatie meer milieubewust te maken inzake plastiekverpakking. Of het geweer van schouder verwisselen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s