Wanneer gaan Van Overveldt & consoorten eens stoppen zich te onthouden van onwaarheden in communicatie met burger? UPDATE

Standaard

Tijdens het intervieuw van financiënminister Johan Van Overveldt (N-VA) – die ook lesgeeft samen met John Crombez (sp.a) aan de UHasselt – op zondag 8 februari 2015, hebben we ons weer eens geërgerd aan zijn uitleg over de zwaarte van de belastingsdruk in België inzake de aankomende tax shift. Inderdaad België heeft één van de zwaarste belastingsdrukken, die volgens Van Overveldt drukt op de economische concurrentie en de sociale uitgaven. 

Maar laat ons nu eens klaar en duidelijk stellen dat je die belastingsdruk vanuit minstens vier mogelijke invalshoeken kan bekijken. Op gebied van belastingsdruk op inkomens is inderdaad België een koploper, maar op vlak van belastingsdruk op de meerwaarde van inkomens kwestie overuren zit België volgens het OESO-rapport in de subtop. Op vlak van belastingsdruk – nog volgens de OESO – zowel op kapitaal als meerwaarde van kapitaal bengelt België ergens in de tweede tabelhelft van de OESO-landen. 

Deze bevinding is al twee keer behandeld in Fact Check op de Zevende Dag, aangetoond met de correcte cijfers en nog blijven de ministers hameren op de algemene zwaarste belastingsdruk ter wereld voor België; niettegenstaande ze enkel mikken op de taksdruk van de inkomens, maar toch in één trek alle drie andere uitvalshoeken er maar bijnemen. Dat is wel degelijk de burger een rad voor de ogen draaien met desinformatie. Is dat bewust ingebouwd in hun communicatie? We snappen het niet zo goed. Of is dat voor hun ruime achterban te paaien? 

Zo ook die vele perslekken en persuitspraken vooral bij verschillende eminenties van de federale regering. Persuitlatingen in intervieuws, waarmee ze coalitiepartners in de gordijnen jagen. Het lijkt wel alsof er een profileringsdrang heerst bij bepaalde minister, voor wie het best scoort in de publieke opinie. Beter zou zijn om samen in groep fatsoenlijk te regeren en het land te besturen als goede huisvader in plaats van maar steeds dat gekrakeel en opgeblazen info in de pers. Om een goed beleid te voeren, worden ze immers goed voor betaald en niet zozeer voor de profileringsdrang in pers en sociale media.

VOOR DE GEÏNTERESSEERDEN HIER NOG EEN LEUK OPINIESTUK VAN DE REDACTIE.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s