Even doorspoelen met Toon Eerdekens over Limburgs klimaatbeleid

Standaard

“Hoe zou de klimaatneutraliteit zijn in jouw gemeente”, vroeg Hautekiet zich af op woensdag 4 februari 2015 tijdens zijn programma op Radio 1. Een half oor was al voor afvalactivist Toon Eerdekens met voorliefde in plastiek genoeg om in een Franse colère te vliegen en zich de vraag te stellen, hoe de provincie later dan 2020 zijn doelstelling zal bereiken om volledig klimaatneutraal zonder verdere CO2-emissie te worden, als ze ook het vele plastieken afval op openbare terrein, in riolen, in rivieren, in zeeën, in de zeefauna en tenslotte in de voedselketen van mens en dier laten betijen.

Een hele tijd geleden maakte deputé Ludwig Vandenhove (sp.a) samen met de carnavalkoepel de afspraak om samen te starten met het weren van plastieken verpakking bij de vele snoepjesuitwerpselen in de carnavalstoeten. Een veel belovend begin om dat enorme onderschatte probleem rond afval van plastiek eindelijk aan te pakken.

Een jaar later is er geen haan of gemeentebestuur dat er naar kraait, geen bewustmaking, geen verbod. “Alleen maar loze beloftes en holle slogans, dure campagnes, commercie en winst, dat is heel het ‘klimaatneutrale’ denken geworden”, aldus een terecht boze Eerdekens, die zijn grijze haren almaar grijzer ziet worden.

Waar zijn de consument, de verpakkingsindustrie en de overheid toch mee bezig, met de vernietiging van ons heel ecosysteem, niet alleen door CO2-uitstoot maar ook door het immense plastiekafval? Dat verdient een keertje doorgespoeld te worden om terug met beide voeten op de grond te staan. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s