Toon Eerdekens nodigt journalist Ruben Steegen uit voor inspectieronde plasticafval inzamelen

Standaard

Naar aanleiding van het eenzijdige artikel in HBVL over de standpunten van Fostplus en academicus Maarten Dubois van de KU Leuven inzake de invoering van statiegeld op blik en petflessen in Vlaanderen, nodigt Toon Eerdekens journalist Ruben Steegen uit om met hem mee te gaan op inspectietocht op zoek naar de grote hoeveelheid zwerfafval blik en plastic, volgens zijn cijfers van zijn door HBVL totaal genegeerde Grote Plastiektelling.

Eerdekens telde in zijn telling 47 keer meer flessen in plastic dan de cijfers van OVAM en Fostplus. Youri Sloutzky van Fostplus verwijst met cijfers het statiegeld naar de prullenmand. Een raadsel hoe ze eraan komen, temeer daar ze op 13 juni 2014 nog letterlijk mailden dat zwerfvuil niet eenvoudig is terug te vinden in verifieerbare en ondubbelzinnige cijfers.

Steegen geeft duidelijk een vrije spreekbuis aan de verpakkingsindustrie. Zelfs Maarten Dubois van Duurzaam materialenbeheer aan de KUL betwijfelt of de kosten rond het systeem van statiegeld wel milieuwinst kan geven, niettegenstaande er geen correcte data over de mogelijke schade aangericht door plastic en blik voorhanden zijn. Kris Somers van Limburg.net geeft wel aan dat volgens de OVAM-telmethode drankverpakkingen 30% van het zwerfvuilgewicht uitmaken in Limburg, met statiegeld goed voor de afschaffing van een derde van de ophaalrondes.

Ruben Steegen vermeldt slechts enkele regels van voorstander Kris Somers van Limburg.net.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s