Liberalen, wees nu ook eens bezorgd voor ons milieu!

Standaard

Ons haar ging rechtop staan, toen we dinsdagmiddag 2 december 2014 vernamen dat de liberalen zich halsstarrig verzetten tegen een herziening van de gunstige belastingregeling van bedrijfswagens, iets waarvoor de Bond Beter Leefmilieu een uiterst succesvolle petitie lanceerde. Nog straffer: 11 BV’s stellen alle overheden in gebreke voor de rechtbank voor de verwaarlozing van een klimaatbeleid, hoewel de vele campagnes en ludieke acties van de basis niets hebben afgedaan aan de dringende besluitvorming.

Immers een herziening van de belastingen op de bedrijfswagens kan een onderdeel zijn van de alomgvraagde tax-shift en kan ook iets doen tegen het almaar groeiend wagenpark in België met steeds ellenlangere files en een grotere vervuiling in het kader van de gevreesde gevolgen van een klimaatopwarming tot gevolg.

Het zou ook een eerste stap zijn om een wettelijk kader te kunnen ontplooien om de burgers en bedrijven aan te zetten tot een drastische verandering in de mentaliteit van mobiliteit en consumptie. Maar helaas staat er op gebied van die mentaliteitsverandering en zeker langetermijnvisies voor energie en mobiliteit bitter weinig in het regeerakkoord en dat houdt Open VLD tegen.

N-VA van zijn kant blaast uit twee richtingen. Enerzijds zijn er individuen die het onbespreekbaar willen, anderzijds zet financiëninister Van Overveldt de deur op een kier, te bespreken in een mogelijke ruimere tax-shift, waarbij de belastingen rechtvaardiger worden verdeeld en verschoven van arbeid naar vermogenswinst. CD&V is alleszins pro, omdat zij de hete adem van protest en verzet van hun basis voelen om de besparingen rechtvaardiger, evenwichtiger en doeltreffender te maken.

Alle partijen die de begroting willen doen primeren op broodnodige klimaatmaatregelen wegens budgettekorten en geen richting geven in een wettelijke omkadering van mentaliteitsverandering op vlak van mobiliteit en consumptie, kunnen wel zeggen dat iedereen offers moet brengen, maar zonder iets sterk alternatief in de plaats te stellen met een duidelijke langetermijnvisie, zullen we er niet geraken met rampzalige natuurrampen tot gevolg.

De vele acties, campagnes en druk van de almaar groeiende groep malcontenten die zich volop aan het organiseren zijn zowel op vakbondsvlak als op maatschappelijk gebied met de steun van de media kunnen de regeringen ertoe dwingen om het geweer van schouder te veranderen.

De burgers weten ook wel dat ze aan welvaart moeten inleveren om het overheidsbudget rond te krijgen. Het mag echter niet alleen op kap van de zwaksten – alhoewel sociale correcties – en werkende gezinnen, terwijl werkgevers als verloning van hun werknemers overschakelen op bedrijfswagens voor privégebruik. En dan maar klagen dat iedereen in de file staat en boos zijn op de staat dat de mobiliteit op de weg zo erbarmelijk is. Natuurrampen zijn toch ten koste van de gemeenschap.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s