Ketenretail in een leefbare en verkeersveilige stad

Standaard

De West-Vlaamse projectontwikkelaars Pans en Redevco zijn zeker twee partijen die beroep aantekenen bij de Raad van Vergunningsbetwistingen tegen de bouwvergunning van IKEA Hasselt, wegens de ongelijke behandeling van hun dossier door het stads- en provinciebestuur aangaande hun retailprojecten in Kuringen.

Pans wou retailuitbreiding van de site Shoediscount en C&A, Redevco van die van Carrefour Planet, maar de bezwaarschriften van beiden werden ongeldig verklaard. Heikel punt is dat beiden op het einde geweerd werden uit de procedure, terwijl IKEA Hasselt een volgens hen voorkeurbehandeling kreeg in het GRUP, waarbij zomaar waardevolle ecologische landbouwgrond een herbestemming voor kleinhandel kreeg toegewezen van de Vlaamse regering.

Met de status van Hasselt als vierde handelsstad in België willen projectontwikkelaars kost wat kost ook een centje meepikken door zoveel mogelijk retailprojecten te realiseren in de nu al druk bebouwde Hasseltse stadsomgeving met een groot verkeersproblemen.

Om Hasselt leefbaar en de verkeersdrukte onder controle te houden heeft het stadsbestuur indertijd beslist om deze retailprojecten negatief te beoordelen. Immers het is erg aanlokkelijk te investeren in ketendetailhandel in Hasselt, als het economisch nog goed gaat. Maar eenmaal de burger zijn consumptiegedrag gaat veranderen door de vele overheidsbesparingen, is het zeker niet aangewezen om commercieel vastgoed zomaar bij te bouwen, dat trouwens grote kans heeft om na verloop van tijd opnieuw leeg te komen staan en te verkommeren.

Ok ze kunnen dan wel pleiten voor extra tewerkstellling voor laaggeschoolden, maar als het slecht gaat, vliegen dezen ook gewoon buiten. Is het daarom niet beter dat er meer kmo’s met een grotere economische meerwaarde bijkomen, dan extra ketenretail?

Elke burger kan één euro maar één keer uitgeven. Gelukkig hebben Hasselt & Genk op gebied van stadsontwikkeling wel een duidelijke visie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s