Open brief over hoe Immoweb loopje neemt met statistieken

Standaard

In De Standaard van 21 oktober 2014 wordt verwezen naar een studie van Immoweb waaruit zou blijken dat de gemiddelde huurprijzen in België anno 2014 lager zouden liggen dan in 2009, terwijl over die periode de index met 10% is gestegen. Voor de huur van huizen zou de huurprijs zelfs met 11,9 % zijn gedaald, terwijl de huurprijzen voor appartementen over dezelfde periode met 1,19% zouden zijn gedaald. De studie waarnaar de Standaard verwijst is eerder ruim uitgesmeeerd in Le Soir van maandag 20 oktober 2014.

De studie mist echter wetenschappelijk serieux en geeft geen betrouwbaar beeld van de reële evolutie van de gemiddelde huurprijzen in België en Vlaanderen, aldus het Vlaams Huurdersplatform en de Vlaamse huurdersbonden. Zo stelt deze studie dat de gemiddelde huurprijzen voor appartementen over de periode 2009-2014 in de drie gewesten zouden gestegen zijn (Brussel   + 2,68%, Vlaanderen + 2,62% en Wallonië +1,01%) terwijl die voor België gemiddeld zouden gedaald zijn met 1,19% (sic).

Ieder weldenkend mens zal willen begrijpen dat hiermee de wetten van de logica getart worden, en nog geen klein beetje. De verklaring , aldus Immoweb, is dat in 2009 de Brusselse huuradvertenties 51% uitmaakten van de steekproef van geraadpleegde huuradvertenties op Immoweb, terwijl in 20014 de Brusselse huuradvertenties maar goed waren voor 38% van de steekproef.

Iedereen weet dat de gemiddelde Brusselse huurprijzen de hoogste zijn van de drie gewesten, zodat de genoteerde zogenaamde daling meer zegt over de onbetrouwbaarheid van de steekproef  inzake representatief gewicht van de diverse regionale woonmarkten dan van de werkelijke gemiddelde huurprijsevolutie.

Tweede verassende vaststelling betreft de hoogte van de genoteerde huurprijzen. Zo zou volgens deze studie de gemiddelde huurprijs voor een woning in Vlaanderen 1.082 euro bedragen, terwijl de gemiddelde huurprijs voor een appartement (inclusief studio’s) in het eerste semester van 2014 658 euro zou bedragen.

Ter vergelijking, een wel betrouwbare wetenschappelijke én representatieve studie, namelijk  ’het Groot Woononderzoek’ van het wetenschappelijk Steunpunt Wonen in opdracht van de Vlaamse regering wees uit dat de gemiddelde huurprijs voor een appartement in Vlaanderen in 2013 578 euro bedroeg,  voor een eensgezinswoning 610 euro en voor een studio 459 euro.

Volgens deze studie zijn de gemiddelde huurprijzen over de periode 2005-2013 wel degelijk sterker gestegen dan de levensduurte. Voor woningen met 12,55%, voor appartementen met 12,45% en voor studio’s met zelfs 30,40%. Wie de genoteerde gemiddelde huurprijzen uit beide studies vergelijkt kan niet anders dan besluiten dan dat het hogere huurprijssegment oververtegenwoordigd is in de huuradvertenties op Immoweb.

De huurdersbonden en het Vlaams huurdersplatform sluiten niet uit dat er een huurprijsstagnatie of zelfs -daling mogelijk is in het allerhoogste huurprijssegment mede door de gegroeide onaantrekkelijkheid van te grote villa’s in buitengebieden en de reële concurrentie met de koopmarkt in dit hogere huurprijsmarktsegment, maar beweren dat de gemiddelde huurprijzen in een benedenwaartse val zijn, is een bewering die er manifest over is en niet correspondeert met de evolutie op de volledige huurmarkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s