Hoe succesvol kan Flanders’ Make worden, als hogeschoolstudenten afneemt in Vlaanderen door besparingen?

Standaard

Op maandag 21 oktober 2014 werd Flanders’ Make officieel geopend in Lommel als nieuw onderzoekscentrum om voertuigen, machines en fabrieken uit de maakindustrie te innoveren. Maar rond hetzelfde tijdstip kwam er negatief nieuws uit de onderwijswereld dat het aantal afgestudeerde hogeschool- en universiteitsstudenten in Vlaanderen daalt, terwijl het onderwijs als voornaam in kennisoverdracht ook moet besparen.

Om de maakindustrie in onze regio’s – die de laatste jaren stoppen of weggaan uit Vlaanderen – te laten uitbreiden, om buitenlandse investeringen aan te trekken en de Vlaamse secundaire sector concurrentiëler te maken, moet Flander’s Make samen met de vijf Vlaamse universiteiten ervoor zorgen dat hoogtechnologische toepassingen voor voertuigen, machines en processen voor fabrieken hier worden ontwikkeld.

Nieuwe applicaties op vlak van vermogenselektonica en energieopslag, mechatronica en ontwerpmethodes & productieprocessen en menselijke systeemontwikkeling zijn speerpunten in de onderzoeken. Zestig partners hebben zich al ingeschreven en een driehonderd onderzoekers moeten de maakindustrie binnen drie jaar een boost geven.

Uiteraard is het de bedoeling om deze kenniseconomie zelf te benutten in Vlaanderen in toepassingen van de maakindustrie om alzo meer economische meerwaarde met meer exportmogelijkheden te ontwikkelen in eigen streek.

Maar om dit te bereiken heeft Vlaanderen nood aan hooggeschoolde en gekwalificeerd personeel. Zij zorgen niet alleen voor de hooggequoteerde kennis, maar kunnen ook bijdragen leveren tot de groei van het ondernemerschap in Vlaanderen – waar toch een grote nood aan is – met jobcreatie voor hoog- en laaggeschoolden in tijden dat de economie sputtert en dreigt te verzanden in een recessie.

Momenteel zitten we qua aantal hooggeschoolden in Vlaanderen nog goed, maar binnen dit en een decennium zullen door de besparingen in het hoger onderwijs almaar minder afgestudeerden worden afgeleverd. Hierdoor dreigt Vlaanderen achterop te hinken, daar waar de Vlaamse regering er prat op gaat om deel uit te maken van een select hoogtechnologische regio Vlaanderen in Europa. En overheidsbesparingen op kap van het onderwijs maken het nog moeilijker.

Een mogelijke oplossing is om buitenlandse hooggeschoolden aan te trekken, maar dan laat Vlaanderen zijn eigen potentieel links liggen.

Helaas is de Vlaamse regering een andere mening toegedaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s