Wat wij nodig hebben in Limburg zijn investeringen en jobs

Standaard

Ford Genk met enkele toeleveranciers sluiten hun deuren eind 2014. Duizenden mensen komen op straat te staan en worden zo goed als mogelijk begeleid door de VDAB naar een andere job, mogelijk in knelpuntberoepen via opleiding.

Wat er met de Fordterreinen gaat gebeuren, weet nog niemand. Gaat de koetswerkafdeling blijven bestaan met extra tewerkstelling, komt er nog op het laatste nippertje een andere investeerder uit het buitenland (China) na het krantenartikel  opdagen of wat is de Vlaamse overheid van plan met deze uitstekend gelegen en bereikbare industriegrond? Niemand kan er een antwoord op geven op dit moment.

Er bestaan wel projecten rond SALK voor na het Fordtijdwerk met vooral de nadruk op het aantrekken en steunen van verwerkende bedrijven en kmo’s, maar de grote tewerkstellingsinitiatieven blijven uit. Waar Limburg nood aanheeft zijn impulsen om nieuwe bedrijven aan te trekken en te starten die de tewerkstelling een boost kunnen geven.

In de jaren 90 ondernam voormalig deputé Schiepers nog buitenlandse missies op zoek naar investeringen en met susses om te zorgen voor extra economische activiteit in Limburg na de mijnsluitingen. Waarom kan dat niet meer. Bart Dewever doet toch net hetzelfde met zijn missie naar Sanghai in Antwerpen.

Natuurlijk wordt ons gezegd dat Urbain Vandeurzen ermee bezig is. En die heeft al tientallen contracten en contacten in handen. Maar dat is niet genoeg. De Limburgse ondernemers moeten ook meer inzetten op export naar vooral verre bestemmingen. En daar zien we van overheidswege maar wel wat steun in met economische missies met ondernemers, staatshoofd en politici.

Maar daarvan mogen er best wat meer komen om onze exportproducten aan te prijzen in het buitenland en investeringen naar hier te halen, met gunstige investeringsindicatoren voor Limburg en een loonkost die daalt. 

Vooral de Vlaamse regering en federale regering kunnen hiervoor zorgen, met de volledige steun van de provincie en gemeenten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s