Mooi groot hek rond gouverneurstuin zou best aangenamer ogen

Standaard

muur gouverneurstuin

Terwijl het oude Provinciegebouw – waar de Rechtbank van Eerste Aanleg in de Hasseltse Lombaardstraat was gehuisvest – vanaf 25 oktober 2014 terug toegankelijk is voor het publiek voor expo’s van de verhuisde CIAP-galerij, blijft de grote gouverneurstuin erachter ijzig ommuurd en ontoegankelijk voor het publiek. De mensen van CIAP hebben al de ramen gekuist. De gordijnen hebben ook dringend eens een wasbeurt nodig, maar misschien zit dat niet in het budget. Wel de zijtuin aan de Schrijnwerkersstraat heeft recent ook een opknapbeurt gehad.

Nochtans was gouverneur Herman Reynders samen met de groenen in de jaren tachtig zelf voorstander om deze te openen voor het grote publiek, maar toen wou de CD&V – die de gouverneurs leverde – er niets van weten. Nu is ex-socialist Reynders zelf gouverneur is, is hij van windrichting veranderd. Trouwens die gouverneurstuin is het groene hart in de binnenstad en heeft veel meer groen dan de tuin van de Franciscanen.

Die verhoogde muren zijn er indertijd gekomen om de privacy van de gouverneur – ook in die tijd – te waarborgen. Of hij ook net als het Provinciehuis beschermd is, twijfelen we hard aan. Wel beslist de Federale Dienst van Gebouwen er als eigenaar over, over de al dan niet open bestemming.

Als men nu eens die oude muur zou al dan niet deels vervangen door een uniform groot sierlijk hek, dan kon de Hasselaar tenminste meeademen van de frisse lucht van de bomen. Hij moet daarom nog niet toegankelijk zijn. Gewoon om wat de genieten voor de voorbijgangers van een strook groen in de stadskern.

Ook de gebouwen van de oude Politierechtbank in de Dokter Willemsstraat wachten op een nieuwe bestemming.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s