Link tussen Nationaal Park Hoge-Kempen & Virunga National Park in Congo uitgeklaard

Standaard

Op dinsdag 16 september 2014 bezocht Oscar Kubisibwa als toekomstig Oxfam Wereldwinkel-koffiepartner van de coöperatieve Raek met zo’n 2.000 leden in de Oost-Congolese Kivustreek het Nationaal Park Hoge Kempen en Oxfam Wereldwinkel Hasselt. Niet alleen was hij hier om zijn koffie te promoten in een samenwerkingsverband, maar ook om de link tussen de Nationale Parken van de Hoge-Kempen & Virunga via het WWF te versterken om ook te streven naar meer ecologie en economische activiteit in de Kivustreek met respect voor de natuur.

De provincie Limburg besloot om de Oxfam werking in de Kivustreek in Congo – en in het bijzonder van de koffiecoöperatie Raek – financieel te ondersteunen, een opsteker voor Oxfam Wereldwinkel Vlaanderen en een hart onder de riem voor de vele Limburgse wereldwinkeliers die zich dag in dag uit inzetten voor de strijd voor een rechtvaardige wereldhandel.

Via het ‘(Re)connection model’ maakt het Nationaal Park der Hoge-Kempen een verbinding met natuur, mensen, ondernemerschap en politiek, om zo aan natuurbehoud te doen en werk te creëren op een duurzame wijze. Dit model wordt internationaal geprezen en gepromoot, zo ook naar het Virunga National Park.

Het Nationaal Park Hoge Kempen kondigde eerder al de samenwerking aan met WWF (Wereld Natuurfonds), erg actief rond biodiversiteit in het Virungapark. Om de link tussen beide parken te leggen, organiseerde WWF in de zomer 2014 een aantal wandelingen in het Limburgs Nationaal Park voor kidsrangers.

Voor WWF zijn nationale parken hefbomen voor duurzame ontwikkeling in hun regio en omwille van hun grootte overstijgt hun belang daarmee ver die van hun functies als natuurgebied. Rond deze parken kunnen allerlei duurzame economische activiteiten uitgebouwd worden, zoals duurzame bosbouw (typisch in bosrijke bufferzones), ecotoerisme, waterwinning en biologische landbouw.

Vandaar dat WWF in heel de wereld en met name ook in Europa het oprichten van nationale parken promoot, die zoveel mogelijk via ecologische corridors met elkaar verbonden zijn.

Het Limburgs Nationaal Park der Hoge-Kempen heeft dus een prachtig profiel om duurzame economie en ecologie uit te dragen met respect voor natuur en milieu.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s