Ministers Bourgeois en Turtelboom breken niet

Standaard

Vlaamse ministers Bourgeois (N-VA) en Turtelboom (Open Vld) moesten op donderdag 14 augustus 2014 op verzoek van Vlaams parlementsvoorzitter Peumans (N-VA) op vraag van Groen en sp.a komen toelichting geven over de verontrustende besparingscijfers – die in de pers verschenen en waarbij vooral gezinnen met kinderen en verenigingen zwaar getroffen zouden worden – in het Vlaams Parlement.

De enige zinnige uitleg die beiden gaven was dat het gelekte document een werkdocument van besprekingen iin juli 2014 betrof en dat er helemaal nog geen besparingsbeslissingen zijn genomen. Die houdt Bourgeois trouwens tot de Septemberverklaring bij de opening van het nieuwe werkjaar in het parlement.

Hasselts kersvers socialistisch Vlaams Volksvertegenwoordiger Rob Beenders had ook een reeks vragen opgesteld aangaande de afbouw van de bevoegdheden van vooral de provincies. Zij verliezen al hun persoonsgebonden bevoegdheden, die ofwel op Vlaams niveau ofwel op lokaal niveau worden overgenomen. Volgens Beenders zijn daar 1500 jobs door bedreigd, waarbij gezinnen weeral de dupe zullen van worden,

De interne staatshervorming van Bourgeois heeft ertoe geleid tot een afvloeiing van provinciepersoneel en dat de provincie meer moet dienst doen als kenniscentrum voor de gemeentes die al dan niet bovenlokaal willen samenwerken. Pas opnieuw geprofileerd wordt de provincie weer getroffen door een afname van bevoegdheden  van sport, cultuur, welzijn en jeugd. 

Samenhangend daarmee weet nog niemand wat er gaat gebeuren met provinciale instellingen zoals Dommelhof, Bokrijk, het Gallo Romeins Museum, Z33, de Provinciale Bibliotheek en de onderzoeksinstituten. Zelfs het aantrekken van nieuwe faculteiten voor de UHasselt zal niet meer mogelijk zijn.

Rob Beenders stelde dan ook uit grote bekommernis de vragen de afbouw van de provincies gepaard gaan met ontslagen, of de Vlaamse regering ook extra financiële middelen zal voorzien voor de lokale besturen om taken en personeel van de provincies over te nemen en wanneer ze de maatregelen laten van kracht worden.

Bourgeois bleef echter zwijgen en wil al te graag dat provinciaal niveau zo vlug mogelijk elimineren. Weg met een sterke Limburgse provincie. Alle macht aan Vlaanderen en Brussel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s