18.000 – 17.000 = 1.000 en 25.000 – 17.000 = 8.000 maar met groeikansen

Standaard

Daags na de eerste Summer Swing op zaterdag 9 augustus 2014 kunnen we een balans opmaken. Het verhoopte toeschouwersaantal tussen 20 à 25.000 werd met 17.000 niet gehaald, ondanks goede reclame, vrijkaarten, prima affiche en mooi weer. Ook was er minder 1.000 man minder volk dan op de laatste Rimpelrock. Tijd voor een evaluatie over de verlieslatende organisatie.

De ambiance was helemaal anders: goed voor jonge gezinnen met kinderen en aanpassen voor ex-Rimpelrockers die er toch verloren bijliepen, want van verkleedpartijen en meegebrachte frigoboxen en stoeltjes was geen sprake meer. Maar dat hoort nu eenmaal bij de vernieuwing van de formule naar een familiefestival met drie podia voor elk wat wils voor jong en oud.

Uit reacties op Facebook leren we dat er heel wat jonge en oudere mensen het een geslaagd initiatief vinden. Alleen dat de springkastelen beter moeten verankerd worden, dat iedereen aan de toog moet meewerken om de files voor de bediening efficiënter op te vangen, dat het gsm-signaal vanop de wei niet al te goed functioneert en dat de prijzen voor eten en drinken de pan uitswingen, nu de festivalganger met zijn gezin geen frigobox meer mag meebrengen. Verkleedpartijen gecombineerd met de nodige lol waren zeldzaam onder het publiek. Ook de polsbandjes voor eventueel verloren gelopen kinderen was een prima initiatief. Ook het ruime muzikale aanbod op drie plaatsen kon genieten van publieke tevredenheid. 

Er waren ook voormalig Rimpelrockers aanwezig op de wei. Zij kwamen vooral voor het ambiancepodium. De rijpere jeugd die slecht te been was, werd gedropt op een stoel omsingeld door nadar voor een groot scherm net buiten de tent. Zij werden precies behandeld alsof het paria’s zijn, afgezonderd van de massa en gekooid voor het scherm. Zij moesten dan ook hun eigen ambiance maken en mochten zeker door hun beperking in contact treden met de artiest. 

Trouwens de 3.000 zitplaatsen waren al bezet door grotendeels gezinnen met jonge kinderen en groepjes mensen, waardoor een ouderling slecht te been moest kijken naar een zitplaats die toevallig vrijkwam om wat te rusten. Natuurlijk zal de organisatie claimen dat deze mensen hen op voorhand moesten verwittigd hebben om een zitplaats te reserveren, maar door de hele heisa rond die verboden stoeltjes zal dat zeker niet gebeurd zijn. En de communicatie rond die zitplaatsen kon ook veel beter en duidelijker.

Voor de rest heeft iedereen zich geamuseerd, behalve die hardnekkige RR’ers die kloegen over zitplaatsen en eigen stoeltjes. Hen moet je ook gelijk geven. Zij voelen er zich niet meer bij betrokken. Organisator Chokri Mahassine kwam op zaterdag 9 augustus 2014 vertellen op de televisie dat hij tevreden was over opkomst en sfeer, maar met een twijfelachtig gezicht liet hij een volgende editie in het midden, niettegenstaande Summer Swing moet groeien.

De organisatie was goed, optredens ok en de opkomst minder, maar  het festival is verlieslatend. Misschien is hier de kiem gelegd voor een verderzetting in afgeslankt formaat?

Lees ook artikel op Hasselt-Nieuws.

http://www.summerswing.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.