Plannenmakers hebben invulling Havenkwartier weer anders getekend

Standaard

havenkwartier 2

Slechts 4 bezwaarschriften zijn bij Stedebouw van de Ruimtelijke Ordening van de provincie Limburg binnengelopen tegen het bouwproject Havenkwartier aan de Hasseltse kanaalkom.

Opmerkelijk was wel het bezwaar van de Verenigde Handelaars Hasselt Centrum, die eerst wel toestemden, maar nu niet meer wegens het gebrek aan conformiteit in de afgesproken plannen.

Ook Rudi Vanderstraeten als ex-eigenaar van de Versuz klaagt over mistoestanden van communicatie met het stadsbestuur in zijn dringende onteigeningsprocedure. Hij krijgt de marktwaarde – die bij de onteigening hoort – uitbetaald – zij het binnen enkele jaren – en is niet gelukkig met de gang van zaken en stelt de hoogdringendheid in vraag. Hij eist een gesprek met het stadsbestuur, zoniet stapt hij naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Zelfs Redevco als eigenaar van de Carrefoursite zegt in zijn bezwaar dat het stadsbestuur geen vergunning heeft voor de uitbreiding met het Havenkwartier. Hier zien we eerder een afremming van concurrentie in, vermits het stadsbestuur ook een vergunning voor de bouw van winkels aan de Herkenrodedreef negatief heeft beoordeeld. Een buurtbewoner heeft tenslotte ook bezwaar ingediend.

Ommezwaai VHCH

Eerder bereikten Unizo en nv Kanaalkom een akkoord over de commerciële invulling van het Havenkwartier om het leegzuigeffect van de binnenstadhandel tegen te gaan.

Afgesproken was dat er 400 flats in diverse prijsklassen, 2.500m² horeca, 21.500m² retail (waarvan 9.000m² voor mode) en een ondergrondse parking voor 2.500 in stadsbeheer bijkomen. Goed voor 35 à 40 nieuwe shops met elk maximum 600m² winkelruimte. Bovendien mogen winkels met vestiging in de Hasseltse binnenstad pas na drie jaar een tweede shop openen in of verhuizen naar het Havenkwartier.

Echter de VHCH is niet akkoord met de voorgelegde plannen, zegt dat ze niet conform zijn volgens de eerdere afspraak en heeft daarom ook bezwaar ingediend, niettegenstaande schepen Vandeput (CD&V) zegt dat de VHCH getekend heeft voor geen bezwaar na akkoord in te dienen.

Bezwarenbehandeling

Deputé Inge Moors (CD&V) moet binnen de 75 dagen uitspraak doen over de ontvankelijkheid van de bezwaarschriften, desnoods binnen 104 dagen met hoorzittingen met betrokken partijen. Nadien is er nog de procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen bij eventueel negatief advies.

Communicatie

Zowel VHCH als Rudi Vanderstraeten vragen opnieuw communicatie om de plooien glad te strijken. Het stadsbestuur en projectleider Justin Onclin weten wat er te doen staat. Die laatste organiseert begin juni 2014 volgens HBVL infodagen.

Alleszins kunnen deze procedures de voltooiing van het Havenkwartier in 2018 in gedrang brengen, indien er niet beter gecommuniceerd wordt.

http://www.stadshaven.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s