Politiek tegen steenkoolgasontginning in debat

Standaard

In onze Kempense steenkoollagen is er methaangas aanwezig. Zowat een jaar geleden kreeg de NV Limburg Gas van de Vlaamse Regering een exploratievergunning om na te gaan of de winning ervan rendabel is. Deze NV Limburg Gas is een joint venture tussen de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) en de Australische multinational Dart Energy (deels in handen van Shell en China Oil). De investeringsmaatschappij is in het bezit van de concessies en Dart Energy van de expertise.

Dart Energy kwam de laatste maanden herhaaldelijk in het nieuws, enerzijds door herstructureringen en afvloeiingen, anderzijds door protesten uit milieuhoek. Dit was de aanleiding voor de vzw Climaxi om een breed debat te organiseren op dinsdag 22 april 2014 in het auditorium Louis Verhaegen van de Universiteit Hasselt. De vereniging kreeg hiervoor de medewerking van de Limburgse Milieukoepel, Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid, Masereelfonds, Friends of the Earth en Greenpeace. De Universiteit voor het Maatschappelijk Belang was gastheer.

Vanuit het panel kwam Ben Laenen als eerste aan het woord. Hij is onderzoeker bij het VITO, o.a. rond geothermie. Om te beginnen maakte hij het verschil duidelijk tussen schaliegas en steenkoolgas. Schaliegas wordt gewonnen uit niet-fossiele gesteenten in de ondergrond. Hierbij wordt fracken toegepast, waarbij de aardlaag gebroken wordt door water en chemicaliën. Steenkoolgas daarentegen kan gewonnen worden door drukverlaging in de steenkoollaag. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het vrijkomen van radioactiviteit.

De tweede spreker was Ko van Huissteden, geoloog en actief in Schaliegasvrij Nederland. Bij onze noorderburen zijn er al 1.000 boringen, met 5.000 à 7.000 km boorpijp. Hierbij komt een groot grondgebruik kijken en hij waarschuwde voor landschappelijke verontreiniging van onze groene provincie. Daarnaast waarschuwde hij voor een Technology lock-in: dit betekent dat de investeringen zo hoog liggen, dat men niet anders kan dan doorgaan met de ontginning totdat deze gelden gerecupereerd zijn.

Het politieke debat tussen Kathleen Van Brempt (sp.a), Hassan Amaghlaou (Groen) en Gaby Colebunders (PvdA+) was niet echt tegensprekelijk: alle drie stonden ze huiverig tegenover een winningsvergunning, al sprak de sp.a zich wel uit voor wetenschappelijk onderzoek.

De LRM was ook uitgenodigd voor dit debat, maar vaardigde geen deelnemer af. Moderator Filip De Bodt (Climaxi) organiseerde in een tweede deel een uitgebreide dialoog met de ruim 60 erg geïnteresseerde aanwezigen.

Met dank aan Felix Bergers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s