Carnaval Bilzen is toch net iets anders afgelopen voor Eerdekens + filmpje

Standaard

bilzen carnaval 2014

Bilzen, een stad die properheid hoog in het vaandel voert, met een GAS-reglement om het zwerfvuil aan te pakken, wordt er nu van beschuldigd een dubbele moraal te hanteren voor zwerfvuil.

Klager Eerdekens: “De burger die een verpakking weggooit mag vrezen voor een GAS-boete, maar tijdens carnaval sluit de stad de ogen voor de oncontroleerbare plastiek-tsunami die wordt uitgestrooid.”

“Een discriminerende houding, tijdens de stoet mag wel wat de rest van het jaar verboden is. En plastiek is serieus zwerfvuil: het vergiftigt onze oceanen.”

“Iedereen is blind voor onze plastiekwaanzin,” zegt de klager , “Tijdens de stoet van 9 maart 2014 werden er weer massa’s plastiek uitgestrooid. Het grootste deel daarvan wordt na de stoet door de stadsdiensten opgeruimd. Maar dat is niet genoeg!  Duizenden stuks plastieken verpakkingen en prullaria belandden onherroepelijk in Bilzerse putjes en bermen, tot op de oevers van de Demer toe. Bilzenaren moeten dezer dagen maar eens in de rioolputjes kijken langs het parcours, dáár begint de plastic soep.”

Ook de politie zag het probleem niet, en weigerde aanvankelijk de klacht  te acteren. Pas nadat de klager zelf informatie inwon bij Comité P draaide de politie bi en werd de klacht genoteerd.
“Dit is geen kattenpis, geen flauw gezeik, geen publiciteitsgeile stunt,” zegtEerdekens,

“Onze rivieren en de oceanen worden in snel tempo vergiftigd met plastiek. En carnaval draagt daar nodeloos aan bij. De stoet moet duurzaam. Al dat zinloos plastiek dat naar zee stroomt is een onverdedigbare schande.Alle snoep gewoon opnieuw in papier verpakken, en het probleem is letterlijk van de baan.”

De overkoepelende carnavalsgroepering FEN staat open voor dialoog en heeft het plastiekprobleem al aangekaart in haar ledenkrant. Zij zien een aanpak door sensibilisering, maar Eerdekens vraagt dat steden en gemeenten gewoon hun zwerfvuilreglementen zouden toepassen op zinloos
plastiek.

Ook in andere gemeenten voert  Eerdekens op diverse wijzen actie tegen carnavalsplastiek. En niet alleen dan:  Het hele jaar door probeert hij de plastiek-catastrofe aan te kaarten en zichtbaar te maken.

“We hebben maar één planeet om na te laten aan onze kinderen, en plastiek vormt één van de grootste bedreigingen voor die planeet.”

Of zijn klacht ook maar iets zal bijdragen aan een oplossing blijft nog maar de vraag: Zijn vorige klachten werden in alle stilte geseponeerd.

Bekijk het filmpje van 5 dagen na Bilzen carnaval.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s