Toegangsweg vinden Ikea Hasselt is oefening slappe koorddansen

Standaard

Volgens het bericht in HBVL op dinsdag 13 januari 2014 met meer uitleg over het milieu-effectenrapport in het kader van de 15 hectare grote inplanting van Ikea Hasselt met 1600 parkeerplaatsen en enkele nevenbedrijven in het voormalige landbouwgebied aan de E-313 in Runkst, krijgt stilaan vorm.

Voor de geplande opening van Ikea Hasselt in juli 2015 moet er na het milieu-effectenrapport nog een mobiliteitseffectenrapport worden gemaakt met de vraag hoe ze die door Ikea aangekondigde 800 wagens per uur op piekmomenten toegang gaan geven vanuit het nog aan te leggen rondpunt aan de Sint-Truidersteenweg, op jaarbasis 1,6 miljoen wagens.

Ofwel kan dit gebeuren via de Biezenstraat – die afgesloten wordt ter hoogte van het viaduct voor autoverkeer – ofwel een nieuwe weg met de verbinding met de rotonde.

Dat laatste lijkt ons zeer ons ook haalbaar, wanneer de huizen op de strook tussen Biezenstraat en E-313 worden onteigen en de afsluiting aan het viaduct van de Biezenstraat wordt verplaatst verder van de E-313.

Zo kan men deels de Biezenstraat aan de rotonde en deels een nieuwe weg parallel met de Biezenstraat benutten als verbindingsweg met Ikea, zonder voor de drukte voor de deuren van de bewoners.

Fietsers kunnen dan ook gebruik maken van een tunnel ter hoogte van het viaduct om de aansluting ondergronds te kruisen en in de verkeersluwe woonzone van de Biezenstraat uit te komen om verder koers te zetten Sint-Truidersteenweg en Oude Truierbaan.

Zo kan de scheiding in die Oude Truierbaan ook verdwijnen, vermits de bewoners allemaal kunnen in- en uitrijden via de Sint-Truidersteenweg in SLH.rden of nog meer verder van het viaduct afgesloten voor het autoverkeer. Oude Truierbaan en Biezenstraat kunnen dan woonzone worden met extra snelheid van 30 km/uur.

Of denkt het Agentschap Wegen en Verkeer toch aan een aparte afrit van de E-313 met een uitzondering in de regelgeving dat er dan twee afritten op nauwelijks enkele honderden meters van elkaar liggen.

Alleszins het blijft zoeken naar de juiste toegangsweg naar Ikea Hasselt met oog op de veiligheid en leefbaarheid voor de buurtbewoners.

Advertenties

Een gedachte over “Toegangsweg vinden Ikea Hasselt is oefening slappe koorddansen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s