Terug naar kleinschalige evenementen

Standaard

Nu dat heel wat grote en gesubsidieerde evenementen her en der sneuvelen wegens overheidsbesparingen, zijn de burgers meer en meer aangewezen om uit eigen kracht en middelen activiteiten op kleine en erg lokale schaal op poten te zetten, zeker in buurten waar er duchtig gewerkt wordt aan de sociale cohesie.

In Hasselt zijn er voor die kleinschalig activiteiten met een sociaal karakter nog beperkte subsidies voor straat- of buurtbarbecues en het gratis afleveren van kerstbomen aan buurten die meedoen aan de jaarlijkse wedstrijd van de Mooiste Kerstbuurt.

Verder zijn er hier nog initiatieven om mensen samen te brengen op gebied van bebloeming door PR8 en met beperkte stadssteun volkstuintjes op te richten, alhoewel beide acties nog in hun kinderschoenen vertoeven.

Niettegenstaande we in Hasselt in vergelijking met andere plaatsen zeker nog tot nog toe niet mogen klagen over annulatie van events met stadssteun, zorgt de schrapping  van events met financiële provinciesteun wegens de interne Vlaamse staatshervorming met grotendeelse bevoegheidsoverdracht van jeugd, diversiteit, welzijn, sport en jeugd naar andere overheidsniveaus wel voor terecht gemor onder bepaalde bevolkingssegmenten.

Om de activering van de wijkburgers te vergroten kan het stadsbestuur best met een beperkt budget om plaatselijke kleinschalige nieuwe events aan te moedigen of bestaande activiteiten te laten verbeteren om die sociale samenhang toch maar te bevorderen vanuit de basis.

De accommodatie is praktisch in alle Hasseltse wijken en deelgemeenten beschikbaar in de vorm van open ruimtes en ontmoetingscentra. Alleen is het nog zoeken naar een manier om plaatselijke verenigingen toe te laten om lokale infoverspreiding met de tradionele affiches opnieuw waar te maken, nu alle infoplakzuilen – dikwijls misbruikt door afficheurs en plakploegen met een commercieel doel niet gelinkt aan Hasselt – wegens einde concessie zijn verdwenen.

Zorgenkinderen

Toch bestaan er ook nog Hasseltse zorgenkinderen in Hasselts evenementenland, zoals carnaval, de septemberfoor en de wekelijkse markten in het centrum.

Eerst en vooral hebben alle Hasseltse carnavalsverenigingen en in het bijzonder de 4 K’s met Knepkes, Orde van Klaeverblât, Koekerellen en Crazy Gang hun krachten gebundeld om het Hasselts carnaval nieuwe impulsen te geven door de Hasselaren meer te betrekken in het carnavalsleven zoals enkele decennia geleden, een zeer moeizaam proces trouwens. De 4 K’s zijn er immers al in geslaagd om de carnavalsstoet in Kermt nieuw leven in te roepen in april 2014, maar er moet nog meer gebeuren, zoals het brengen van carnaval naar de wijken en deelgemeenten met een gecoördineerde aanpak om carnavalswagen zelf te ontwerpen en in groep per wijk terug mee te lopen in de stoet. Maar dan kan gebeuren via de wijkwerkingen en dient zeker ondersteund te worden door het stadsbestuur. Zo kan in Hasselt al dan niet met ook een facelift van de stoet het carnaval overleven, ook met verjonging en uitbreiding van initiatiefnemers.

Een ander zorgenkind op vrijetijdsvlak is zeker de verplaatsing van de septemberfoor met het bijhorend vuurwerk. Als de werken aan de Boudewijnlaan en het Dusartplein starten voor de aanleg van de sporen voor de Spartacuslijn, heeft het stadsbestuur een probleem met de verplaatsing van de septemberkermis. Het vuurwerk kan eventueel afgeschoten blijven vanop pontons in de kanaalkom, maar de kermis is te groot om nog een plaats te vinden in het volgebouwde stadsbeeld. Terug naar de roots op de Groene Boulevard ziet het Agentschap Wegen & Verkeer niet zitten. Grote attracties vinden nog moeilijk een grond. Andere mogelijke oplossingen zijn er, maar elk met hun nadelen.

En als de foor toch op het Dusartplein deels komt, dan moet er geschoven worden met de markt.

En willen de foorkramers toch kost wat kost op een plaatsje willen veroveren op een zeer rendabele en gezellige septemberkermis op verkleinde schaal met mindere kermisstanden, dan moet er geselecteerd worden door het stadsbestuur over wie er nu al dan niet op mag met de nodige wrevel en ruzies tot gevolg onder de foorreizigers jegens het stadsbestuur.

Alleszins zal de Hasseltse septemberfoor bijlange niet meer zo groot zijn bij een verplaatsing, of men moest een mirakeloplossing uit de hoed kunnen toveren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s