Koen Vanmechelen geeft Hasselt meer uitstraling

Standaard

Wanneer ze het spontane ontstane kunstenaarsdorp van de voormalige gelatinefabriek aan de kanaalkom gaan afbreken voor nieuwbouwresidenties en kunstenaar Koen Vanmechelen moet verhuizen en wellicht Hasselt verlaten, kan hij niet alleen terecht in Detroit in de USA met zijn duizenden kippen, maar ook terecht op het 12ha grote stadsterrein van de ex-zoo van Zwartberg, of hij moest een onderkomen vinden ergens anders in Hasselt.

Terwijl de regio Diepenbeek, Genk, Zonhoven en Hasselt een volwaardige stadsregio is en er samenwerkingsverbanden op allerhande gebied ontstaan, lijkt dat wel alsof Genk hem wil hebben per opbod.

Trouwens Genk beschikt – na de vrijkoming van de Fordterreinen en nevenbedrijven – over heel veel ruimte industriële en kmo-gronden en ziet die dan ook graag ingevuld geraken, terwijl Hasselt kampt met wel wat grondschaarste tegenover buur Genk.

Het is trouwens de verantwoordelijkheid van de immo-ontwikkelaar die absoluut een Blauwe Boulevard met woon-, werk-, winkel- en vrije tijdsfunctie willen vestigen aan het water – op vraag van het stadsbestuur – met daarin maar weinig begrip voor het onroerend erfgoed – enkel schouw van de gelatinefabriek blijt behouden.

Als er nu al duidelijke plannen bestonden om die spontane kunstenaarssite herin te richten met behoud van zijn autenciteit, dan wist kunstenaar Van Mechelen al of hij op zijn geliefkoosde plaats kon blijven en desnoods aankopen.

In vergelijking met Kaai 16 – dat ook eind december 2013 stopt als creatieve hotspot – is het kunstenaarsdorp aan de ex-gelatinefabriek eind vorige eeuw spontaan ontstaan met een ziel voor creativiteit en kunst.

Alleszins Vanmechelen brengt voor Hasselt toch veel uitstraling, iets wat politici van de meerderheid zo graag zien.

Het is nu afwachten wat Koen Vanmechelen gaat doen en waar hij zich wil vestigen. Er lopen gesprekken met het stadsbestuur van Hasselt, Genk en Detroit.

www.koenvanmechelen.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s