Kabinet Lies Jans (N-VA) reageert op Peuskens’ uitlating

Standaard

Het kabinet van Vlaams Volksvertegenwoordiger Lies Jans reageerde op woensdag 25 september 2013 op socialistisch deputé Peuskens’ uitlating inzake de vermindering van het Provinciefonds, dat in 2013 nog 92 miljoen euro middelen in kas heeft, goed voor 10% van de provinciale inkomsten.

Met de in januari 2014 in werking tredende interne staatshervorming komt er een verschuiving van taken en subsidies naar andere overheidsniveaus. Deze subsidies worden ingepast in Vlaamse subsidies. Hiervoor wordt er 34 miljoen euro uit het Provinciefonds gehaald en overgebracht naar de betrokken kredieten op de Vlaamse begroting. Voor alle duidelijk: dit is geen ‘besparing’ maar een ‘verschuiving’. Voor elke euro die uit het provinciefonds wordt gehaald, moeten de provincies immers ook een euro minder uitgeven.

 De regering, met CD&V, SP.a en N-VA, heeft vorige week, in het kader van het opstellen van de begroting 2014 beslist om:

  1. Het provinciefonds 2014 niet te indexeren (= besparing van 3,2 miljoen)
  2. Een bijkomende besparing te doen van 23,2 miljoen.

Er blijft voor 2013 dus nog 33,5 miljoen in het totale provinciefonds, te verdelen over de vijf provincies.

Geen drama aub

De provincies moeten dit niet dramatiseren. Het Provinciefonds bedraagt na de interne staatshervorming nog een dikke vijf procent van hun inkomsten. Daar gaat nu stukje vanaf. De besparing bedraagt 1,75% van hun totale budget.

De provincies zijn tot nu niet erg geraakt door crisis. Ze halen inkomsten vooral uit opcentiemen uit onroerende voorheffing, hetgeen een conjunctuurongevoelige inkomste is. In tegenstelling tot de gemeenten halen ze geen inkomsten uit aanvullende personenbelasting, wel een conjunctuurgevoelige inkomst.

Signaal

Deze beslissing is een signaal van de Vlaamse regering, met CD&V, SP.a en N-VA, dat de provincies moeten besparen. Wanneer ze een efficiëntieoefening doen op hun personeelskredieten (400 miljoen euro) en hun werking (160 miljoen euro) gelijkaardig aan hetgeen Vlaamse overheid gedaan heeft, rijden ze dit al makkelijk dicht.

Gemeentefonds stijgt

De Vlaamse regering, met CD&V, SP.a en N-VA, maakt de duidelijke keuze voor de gemeenten, hetgeen volledig in de lijn ligt van de filosofie achter de interne staatshervorming. Daarom blijft het Gemeentefonds stijgen. De gemeenten hebben dit ook nodig. Er zijn keuzes gemaakt door de Vlaamse Regering. De provincies zullen dan ook een efficiëntieoefening moeten doen.

 Klein deel

De deputatie gaat ervan uit dat Limburg door deze besparing 2,5 mio euro minder uit het provinciefonds zal krijgen. Men haalt daarbij de gekste vergelijkingen naar boven. De realiteit is dat de provincie Limburg elk jaar 150 miljoen euro binnenhaalt (inkomsten gewone dienst). Het provinciefonds is daar dus maar klein stukje van. Het gros komt uit de opcentiemen onroerende voorheffing die de provincie zelf bepaalt nl. bijna 90 miljoen. De besparing is dus (2,5 mio/150 mio) = 1,6% van het totale budget van het provinciebestuur. 

Dit heeft niet eens iets te maken met voor of tegen het provinciale bestuursniveau zijn. Elke overheid – ook het provinciebestuur – moet zijn best doen om efficiënt te besturen.

Slotconclusie: wanneer de provincie Limburg op zijn werkingskosten en zijn personeelsuitgaven een efficiëntieoefening doet, is er geen enkel probleem.

www.liesjans.be  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s