Ontoereikend openbaar vervoer en luie studenten

Standaard

Op maandag 16 september 2013 startten de cursussen van de hogescholen PXL en KHLim in Hasselt en Diepenbeek met veel fileleed tussen acht en negen uur ’s ochtends.

Overvolle bussen brachten leerlingen en studenten onder elkaar naar hun bestemming, terwijl andere hogeschoolstudenten met de wagen kwamen afzakken naar de campussen in Hasselt en Diepenbeek. Zelfs kotstudenten maakten gebruik van hun auto.

Probleem was dat het op de campus van Diepenbeek eivol stond van al dan niet reglementair geparkeerde wagens, aangezien alle rijdende studenten hun vehikels zo kort mogelijk wouden parkeren bij het leslokaal.

Dat zoveel studenten met de wagen toekomen op de eerste lesdag is niet zo verwonderlijk, aangezien ze huiswaarts moeten keren met een vracht cursussen, maar dat kotstudenten – die gemakkelijker af zijn met het gebruik van het openbaar vervoer – komen opdagen met de auto, hem stallen kort bij het kot en hier de ganse week blijven overnachten, dat vinden we wel tekenen van luiheid.

Niet alleen zijn zoveel auto’s slecht voor zoveel filileed en parkeerproblemen, ook stoten ze allemaal een uitermatie grote concentratie schadelijke gassen en fijnstof uit, dat we reeds in vorig Opiniemakersartikel aankaartten. Slecht voor de luchtwegen en longen. Bovendien bevordert de grote toestroom van wagens de verkeersveiligheid niet.

Zeker is dat kotstudenten – die met de wagen naar Hasselt komen – het zeker doen uit eigen gemak en om met medestudenten mee te kunnen wedijveren in imagodrang en prestige. Wat voor idioten lopen er toch rond op deze wereld?

Aangenomen wordt echter dat het fileleed in de loop van de week zich terug zich regulariseert, zeker na de openstelling van de Boudewijnlaan na Hasselt kermis 2013.

Studenten leren elkaar kennen en staan in voor comobiliteit en carpooling. Ook een betere spreiding van uren van aankomst en vertrek op de campus speelt hierin mee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s