Stand van zaken betreffende SALK-plannen

Standaard

Op het breed rood overleg met deelname van vertegenwoordigers van de sp.a, De Voorzorg en de socialistische vakbond werd op woensdag 4 september 2013 een stand van zaken gegeven over de plannen van het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) om de massale ontslagen van Ford Genk en nevenbedrijven op te vangen en Limburg een duidelijk toekomstperspectief te geven.

Er is een visieplan – SALK – opgesteld door een deskundig team onderleiding van professor Daems. SALK wordt met goedkeuring gedragen door alle politieke partijen die acties op korte en lange termijn gezamenlijk onderschrijven, zij het met moeite hier en daar aanvaard door andere Vlaamse provincies. Met SALK wil de Vlaamse regering de achterstand in onze provincie op gebied van onder andere economie, mobiliteit en armoede wegwerken.

Tegen het einde van de legislatuur van de Vlaamse regering willen de socialisten eensgezind met andere partijen voor alle beloftes op papier zekerheid hebben over garanties voor uitvoering en financiering. Dat betekent dat er de komende maanden nog hard moet gewerkt worden om alles op punt te krijgen onder de drijvende kracht van minister Ingrid Lieten in de Vlaamse regering. Ook Genker christendemocraat minister Vandeurzen doet zijn duit in het zakje.

Van de beloofde 217,5 miljoen euro steun moet er nog de goedkeuring van de Europese subsidie van 66 miljoen euro en 50 miljoen euro van de provincie daadwerkelijk komen, terwijl de Vlaamse regering en LRM al 100 miljoen reconversiesteun hebben vrijgemaakt.

Met het verdwijnen van Ford Genk en nevenbedrijven krijgt de tewerkstelling in de maakindustrie in onze provincie een grote knauw te verwerken. Grote multinationale fabrieken trekken weg uit Limburg. Daarom moet Limburg inzetten op de ondersteuning en omkadering van nieuwe en bestaande kmo’s die moeten zorgen voor hertewerkstelling en ook nieuwe jobcreatie. Buitenlandse investeringen zijn uiteraard van harte welkom, maar meer aandacht gaat uit naar de eigen kracht van innovatie met overheidsomkadering in de kmo’s met meer tewerkstelling en export naar vooral meer verre landen. 

De grote vrees bestaat erin dat vele laaggeschoolden zonder diploma door de sluiting van Ford en nevenbedrijven samen jongeren met schoolmoeheid op de werkloosheidsmarkt terechtkomen en dat de VDAB en Syntra zo’n grote input niet kunnen verwerken om iedereen tegelijkertijd een beroepsopleiding in vooral knelpuntberoepen te geven, desnoods in de bedrijven zelf.

Laaggeschoolden kunnen zeker al terecht niet alleen in de uitgebreide invullingen van toeristische en logistieke projecten, maar ook in onder andere de sociale economie en zorgverstrekking voor de snel vergrijzende Limburgse populatie.

Verder komt er geld vrij voor initiatieven voor tewerkstelling in de bio- & meditechbedrijven voor innovatie en onderzoek, voor fruit- en tuinsector niet alleen in Zuid-Limburg maar in Noord-Limburg en in de ontwikkeling & onderzoek naar nieuwe materialen en energietechnologie voor een schoon milieu, kaderend in Limburg CO2-neutraal tegen 2020.

Naast jobs voor laaggeschoolden zijn er ook plaatsen voor hooggeschoolden in bovengenoemde sectoren, die worden opgeleid door de Limburgse hogescholen en de UHasselt. Immers die UHasselt heeft zijn studieaanbod nog kunnen uitbreiden met het aantrekken van humane opleidingen naast de rechtenstudies, zoals de handelswetenschappen.

Het risico van toenemende armoede vooral bij kinderen uit eenoudergezinnen in Limburg, wordt ook degelijk aangepakt. Per lokaal initiatief in  samenwerkingsverband met sociale organisatie en OCMW’s en met duidelijke coördinatie voor de strijd tegen alle vormen van armoede, wordt er vijftigduizend euro uitgetrokken voor de werking ervan.

Wachten is het nog op de federale goedkeuring van de komst van een gevangenis naar Leopoldsburg, de gevraagde spoorontsluiting van de NMBS en de Vlaamse goedkeuring voor de zeer prangende Noord-Zuidverbinding en de Spartacussneltramlijn Hasselt-Maastricht.

Speciale aandacht moet worden besteed aan het Ondernemersplatform van zes werkgeversorganisaties  – die onder andere zullen moeten instaan voor het aantrekken van buitenlandse investeerders samen met de overheid – maar die aan het manoeuvreren zijn om financiële middelen van Peeters te krijgen om het SALK-plan op hun maat uit te werken met alle gevolgen vandien, niettegenstaande ze akkoord gingen met het oorspronkelijk project.

Uiteraard heeft het SALK wel jammerlijke minpunten. Velen hadden meer speerpunten verwacht op korte termijn en spreken daarom van een gemiste kans, maar helaas met het beperkte budget van zo’n 217,5 miljoen euro moet Limburg de nieuwe reconversie zien rond te krijgen. Nochtans was iedereen met het bereikte resultaat op papier en en nog meer tevree onder de overheidsgaranties in uitvoering. 

Vooral de communicatie van wat dit SALK-plan nu echt betekent voor de Limburger, moet zeker extra aandacht komen, want negatieve persartikels in dit verhaal op weg naar volgende verkiezingen in 2014 kunnen wel eens roet in het eten gooien voor iets met een partijoverschrijnend akkoord.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s