Café bij Bracke legt Belgisch model bloot en reikt hand naar andere partijen

Standaard

bracke & vandeput

Siegfried Bracke en Steven Vandeput namen de presentatie van Café bij Bracke in handen op dinsdagavond 3 september 2013 voor zo’n driehonderd aanwezigen in de grote schouwburg van het CCHA.

Bracke nam de Belgische politiek van de paarse regeringen en die van Di Rupo met statistisch cijfermateriaal van o.a. Eurostat en de Nationale Bank onder vuur, terwijl Vandeput zich concentreerde op cijfers van het Vlaamse model in vergelijking met andere toplanden en -topregio’s in Europa.

Een duidelijke scheidingslijn lag op de taalgrens tussen noord en zuid, waarbij de noordelijke staten veel ambitieuzer en productiever zijn dan de zuidelijke landen, in alle opzichten van het cijfermateriaal.

De Belgische staatsschuld bedraagt 387 miljard, – goed voor 104% van het BBP – en boven ons hoofd hangen nog drie bommen die kunnen ontploffen en de schuld nog groter maken: Dexia, de Eurocrisis en de kosten van vergrijzing.

De economische groei is bij de regering-Di Rupo fel achteruitgeboerd, terwijl de overheidsuitgaven met meer dan 25% de pan uitswingen,, de belastingsdruk (o.a. loonkost en concurrentiehandicap) almaar stijgt en de besparingen maar een peulschil vormen. Het overheidsapparaat is volgens N-VA niet efficiënt genoeg.

Verder was er nog de activiteitsgraad van de werkenden die maar daalt, een sociale zekerheid die handen vol geld kost om niet-actieven te betalen, de hoge armoedecijfers en het risico op miserie…. Alles werd cijfermatig onder de loep genomen.

Toch was het Steven Vandeput die een positieve noot bracht na het negatieve nieuws van Bracke door te stellen dat Vlaanderen de hoogste productiviteitsgraad heeft per hoofd, dat het Vlaamse onderwijssysteem wereldtop is, Vlaanderen in Europa een zeer goede ligging heeft en de Vlaamse export 83% uitmaakt van de Belgische.

Hij wil absoluut het kostbare weefsel in een warm, sociaal en solidair Vlaanderen behouden en versterken door te werken aan de vertrouwensband in de gemeenschap en instellingen met een vereenzelving met land en medeburgers.

Daarom is het voor de N-VA ook zo belangrijk dat ze zowel sociaal-economisch als confederaal (alle bevoegdheden naar gewesten en vervolgens zien welke we nog gemeenschappelijk kunnen doen zoals defensie en buitenlandse zaken en Rode Duivels) een grote duw kunnen geven aan het Vlaamse model om zo onze welvaart, ons welzijn en onze toekomst te behouden en zeker te versterken, hetgeen ze niet mogelijk zien in Wallonië en Brussel wegens verschillen in politieke gedragingen en handelingen.

Dat wil N-VA nu gaan onderhandelen met andere partijen. Ze moeten dan wel 2/3de van de stemmen halen in de Kamer en telkens 1/2 van de stemmen per taalgroep.

Na de voorstelling was het tijd voor een drankje in de parketzaal.

www.nvahasselt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s