Actiecomité Red Stadspark geeft alternatieve oplossingen op 30 augustus 2013 in VOC

Standaard

picknick stadspark

Honderd gemotiveerde picknickers – veelal jonge gezinnen met kinderen – hebben gevolg gegeven aan de oproep van het Actiecomité Red het Stadspark om op zondagmiddag 25 augustus 2013 gezellig te komen picknicken in het Stadspark en om er ook te luisteren naar hun bezwaren tegen de aanleg van een ondergrondse parking voor zo’n 550 auto’s met twee toegangen (volgens plan inrit in Kunstlaan en in- en uitrit via een tweebaansweg met voorsorteerstrook dwars door het park naar de Rodenbachstraat) en tegen het verdwijnen van de groene long. Balangrijk is wel de oproep om een nieuwe open vergadering op vrijdag 30 augustus 2013 vanaf 20u te houden om onder andere alternatieve oplossingen aangaande de leefbaarheid, veiligheid en verkeersoverlast voor te stellen aan het grote publiek.

bruno ruysschaert

De communicatie was in handen van Koen Windmolders en architect en energiedeskundige Bruno Ruysschaert van de Rodenbachstraat.

pianist

Het grote probleem wat zich stelde op de informatieve picknick was de slechte communicatie tussen burgers en stad. Gelukkig kon architect Ruysschaert met een hart voor het groen, het park en de samenleving de plannen van het voorontwerp van het masterplan voor de hertekening van het Stadspark net op tijd inzien, de buurt te waarschuwen via een FB-pagina (intussen goed voor bijna 4000 likes) en over te gaan tot actie met het organiseren van een actiecomité, affiches in beperkte oplage te maken en te verspreiden en de media in te schakelen om hun beslommeringen kenbaar te maken, anders kon niemand iets begrijpen van de taal van het voorontwerp.

Om tot de kern van het probleem te komen stelt de architect in zijn toespraak dat het hele dossier moet herbekeken worden en er wel degelijk een Milieu-effectenrapport (MER) door een onafhankelijke instantie en geen screening van het MER, waarbij het stadsbestuur het hele gebied indeelt in aparte delen om maar geen MER door een onafhankelijke instantie te moeten toestaan. In dat MER worden alle invloeden van het project op onder andere de leefbaarheid, veiligheid en verkeersoverlast voor de omgeving onderzocht en al dan niet goedgekeurd door een onafhankelijke instelling.

Het actiecomité staat er ook achter om alle autoverkeer uit de stad zoveel mogelijk te verbannen en onder te brengen aan de rand van de stad om vervolgens met pendelbussen – zoals het stadsbestuur ook van plan was – te werken om zo het behoud van het Stadspark met zijn vele volwassen bomen aan de rand van het ziekenhuis te vrijwaren en niet te kappen voor een tweebaansweg van 300 meter dwars op de rand door het park, waarbij de verkeersdruk in de Rodenbachstraat en nevenstraten via de in- en uitrit wordt gecentraliseerd en enorm vergroot. Ze vrezen immers voor een aanzuigeffect van automobilisten, die kost wat kost toch gratis ergens in de buurt willen parkeren.

Tenslotte denkt het actiecomité ook dat de ondergrondse parking wordt aangelegd onder druk van de directie van het ziekenhuis, omdat hun parking te klein is voor hun personeel en ze geen vijfhonderd meter kunnen lopen van en naar de ondergrondse parking aan het Dusartplein, die trouwens maar half benut wordt, gelijk andere niet-rendabele ondergrondse parkings in Hasselt.

Immers velen vragen zich ook af wat er gaat gebeuren met de ziekenhuisaccommodatie aan de Stadsomvaart, eens die vanaf ten vroegste 2020 zullen verhuizen naar hun nieuwbouw aan de Singel en waarom de parking aan de achterzijde van CCHA na verloop van tijd wordt opgeheven voor plannen van een projectontwikkelaar.

Hasselt is volop in ontwikkeling en groeit in die mate, dat het stadsbestuur alles onder controle wil houden al dan niet met inspraak van de getroffen Hasselaren. 

Hopelijk gaat die groei volgens mensenmaat – ook voor wat de sociale dienstverlening betreft – en niet volgens het tempo van projectontwikkelaars. Trouwens het stadsbestuur plant ook nog een openbaar infomoment rond dit heikel dossier, maar plaats en datum zijn nog niet gekend.

Wel organiseert het Actiecomité Red het Stadspark een open vergadering op vrijdag 30 augustus 2013 in het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum in de Rodenbachstraat om hun verdere standpunten uit te diepen en voor de dag te komen met alternatieve oplossingen.

We kijken er naar uit!

https://www.facebook.com/redhetstadspark?fref=ts 

Advertenties

Een gedachte over “Actiecomité Red Stadspark geeft alternatieve oplossingen op 30 augustus 2013 in VOC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.