Gebouw Aerden was al in voorjaar 2013 onbewoonbaar verklaard

Standaard

De armsten der armsten van Hasselt zijn terug te vinden op straat met verzamelplaatsen aan onder andere aan De Schiervellaan, maar ook in het onveilig en het mensonterende Gebouw Aerden tegenover het Oud-Kerkhof aan de Kempische Steenweg.

Al in februari 2013 hingen er al papieren uit van onbewoonbaarsverklaring door het stadsbestuur, maar nu pas krijgt het persbelangstelling, na decennia armoedige huisvesting.

Het grote onderkomen pand met miserabele centrale douche, toiletten en keuken – veel sanitair is dicht wegens verval – huisvestte aanvankelijk een 80-tal bewoners op kamers, waarvan gelukkig de helft is verhuisd naar een ander stulpje.

De rest wat er over schiet zijn de grootste sukkelaars, waarvan er een 15-tal geen steun genieten van het OCMW en dus in februari 2014 letterlijk op straat worden gezet, wanneer ze geen menselijke ondersteuning krijgen.

Velen kunnen elke zaterdag gebruik maken van een warme maaltijd in De Brug en in de week kunnen ze ook terecht in het sociaal restaurant in Runkst of in het Volkstehuis, maar zelfs eten betalen voor deze noodlijdende mensen vergt een grote inspanning met hun uiterst karig budgetje, dikwijls onder het bestaansminimum, zoals er eveneens veel oudjes een pensioentje krijgen dat daarmee kan worden gelijkgesteld.

Het is gewoon schandalig dat deze toestanden nog bestaan in een geïndustrialiseerd westers land met een hoge welvaarts- en welzijnsgraad.

Niet alleen zijn het migrantengezinnen, maar ook gewone Belgen die door tegenslag uit de maatschappelijke boot vallen en nauwelijks naar omgekeken wordt, vermits ze voor sommigen geen waarde hebben in onze consumptiemaatschappij.

Daarom moet het OCMW zeker haar werk doen om deze schandalige excessen uit onze maatschappij te bannen en deze totaal hulpeloze mensen te helpen om hen terug een vertrouwen te geven door bvb. taakjes te laten doen en opleiding te geven, zodanig ze weer zich goed en terugopgenomen voelen in onze samenleving.

Daarnaast zorgen voor fatsoenlijke huisvesting behoort ook tot de taak van het OCMW.

Sociale huisvesting is dat geval geen oplossing op korte duur, aangezien de grote wachtlijsten voor zulke woningen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s