Socialistische jongeren uit Euregio verenigen zich in Maastricht

Standaard

animo maastricht

Op zaterdag 29 juni 2013 kwamen vertegenwoordigers van Animo Limburg (BE), Jusos Aachen (D), MJS Liège (BE) en JS Limburg (NL) voor het eerst in hun geschiedenis samen rond de twee zaken die hun binden: socialisme en de Euregio Maas-Rijn.

De vier organisaties zijn de jongerenorganisaties van resp. sp.a, SPD, PS en PvdA. Als locatie voor deze eerste ontmoeting kozen de jonge socialisten voor het symbolische Maastricht, de stad waar in 1992 het ’verdrag betreffende de Europese Unie’ door 12 landen werd ondertekend en die kandidaat is om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden.

Op de agenda stond allereerst kennismaking. Ook thema’s als mobiliteit, onderwijs en grensarbeid kwamen uitgebreid aan bod. “Hoewel er officieel een vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal van kracht is, wordt er vaak nog op een administratieve grens gestoten,” aldus Rob Declerck van Animo Limburg.

“Dat is onder andere het geval wanneer men in een andere lidstaat, met andere fiscale wetgeving, wil gaan werken. Dat is jammer, want het staat verregaande samenwerking in de weg. Samenwerking waarbij we allemààl winnaar zouden zijn.”

Pijnpunt

Als eerste kernthema kozen de jonge socialisten voor mobiliteit en verbinding. In alle deelregio’s van de euregio Maas-Rijn, blijkt dit immers een pijnpunt. Zo ontbreken er een aantal cruciale treinverbindingen, waar de bestaande vaak in vraag staan. “Nochtans is een goed uitgebouwd transportsysteem levensbelangrijk willen we als regio grote spelers als DSM en Siemens en de bijhorende tewerkstelling aantrekken. De vier jongerenorganisaties kondigen dan ook acties aan voor de maand augustus”, aldus Declerck.

Intensievere samenwerking

Animo Limburg, Jusos Aachen, MJS Liège en JS Limburg laten voorts nog weten dat ze in het licht van de diverse verkiezingen die er in de Euregio aankomen in 2013 en 2014, intensiever zullen gaan samen werken rond Europese thema’s en dossiers die zowel beide provincies Limburg, de provincie Luik, de Duitstalige Gemeenschap en Noordrein-Westfalen aanbelangen.

“De grenzen tussen onze thuisgebieden behoren voor ons tot het verleden,” zo besluit Rob. “Alleen door intensief samen te werken kunnen we vooruit”, besluit Rob Declerck.

Advertenties

Een gedachte over “Socialistische jongeren uit Euregio verenigen zich in Maastricht

  1. Pingback: jerseys

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s